2015. okt. 1.

Fanfictionök védelmében - miért is vágjunk bele egy újabb 1D-s blogba?




Már elég régóta érlelődött bennem, hogy megírjam ezt a kis "cikket", vagy nevezzük inkább véleménynek, hiszen az utóbbi időben elszaporodtak a fanfiction - főleg a One Directionnel foglalkozó - oldalakat kritizáló, sőt sokszor bántó módon elutasító cikkek.

Persze, mindenkinek van véleménye, és ezt civilizált emberként a többieknek is el kell fogadniuk, azonban bennem mostanában nagyon sokszor felmegy a pumpa a "ne má', megint egy vándí blog, hagyúk má'" és hasonló megfogalmazású kis "szösszenetek" láttán, például a blogomon. Vagy az, amikor egy kritikus, kerek perec közli, hogy "jó fogalmazású, érdekes történet, kár hogy 1D, így nem fogom olvasni". Ezzel nincs is semmi baj, lehet, hogy az adott kritikusnak a hátán is feláll a szőr az említett fiúbandától, azonban felháborítónak tartom, hogy egyes, nagy népszerűségnek örvendő, bloggerek és bloggerinák, szabályosan kampányolnak az ilyen és ehhez hasonló fanfiction blogok ellen. Én beleszólok, hogy Ő miről ír? Nyilván nem, semmi közöm hozzá, azonban légyszi akkor Ő is tegye meg nekem ezt a szívességet, köszi.

Nem állítom azt, hogy nincs igazuk részben, amikor felsorolják az ellenérveiket. A blog világ körülbelül 80%-a (bár hozzáteszem, a sikeres ellen kampány miatt ez a szám csökken) Harry Styles és társairól írt történet, így nyilván a harminckettedik ugyanúgy megírt, hasonló történettel rendelkező blognál az embernek minden szál haja az égnek áll. Arról nem beszélve, hogy ezeket a sztorikat általában a tíz és tizenkét év közötti, semmi tapasztalattal nem rendelkező, kislányok írják. Ilyen idős korban, legyünk őszinték, még ha tényleg tehetséges is, akkor sem nagyon látszik, vagy csak nagyon ritka esetben. Egyszerűen nem olyan fejlett a szókincsük, a sztori főbb részeit sem saját tapasztalatból, maximum leírásokból építik fel, a főbb cselekményszál pedig a vágyálmaikat fűzi egy élvezhetetlen katyvaszba. Akkor miért vagyok mégis itt és kardoskodom ezen irományok mellett? Először is, mert az még mindig jobb, ha ezek a lányok valami kreatív elfoglaltságot keresnek maguknak, mintha egy klubban tengetnék az idejüket, jobb esetben alkoholmámorban fetrengve. Másodszor, mert vannak a fanfiction íróknak egy idősebb, tehetségesebb rétege is, amit, az előző kategória miatt, sokszor érdemtelenül elnyomnak, oldalukat beleolvasás nélkül bezárják, ha szóba kerül, akkor csak a főszereplő miatt szapulják azok, akik egy mondatot nem olvastak tőlük. Ez pedig igazságtalan, mégis egyre elszaporodóbb jelenség. Azt azért megnézném, mit szólnának hozzá, ha más valaki az ő blogjukkal művelné ugyanezt. Nem örülnének neki, nyilván.

Miért nem intézik el annyival, hogy vannak trollok, nem kell velük foglalkozni? Gondolj bele, te el tudnád a századik ilyen támadás után? Főleg, ha az irományuk nem egy öt perces firkálmány, hanem kemény, időt és energiát nem sajnáló munka, amibe beletették a szívüket, lelküket? Én inkább ezt kérdezem: ha már ennyire utálod a One Directiont, miért nem ugrod át ezeket a blogokat, miért idegesít annyira ezek léte?

A legszebb az lenne, ha az emberek kissé nyitottabban állnának ehhez a kérdéshez. Nem túlzok, egy rész elolvasása után meg lehet állapítani, hogy a mű élvezhető-e, hiszen az ember stílusa - persze csak abban az esetben, ha van neki - már az első részben kiütközik. Nem kell elolvasni az egészet, elég beleolvasni. Persze, tudom én, hogy ez csak egy szép vágyálom, soha nem fog megtörténni, ahogy azt is, hogy ezzel a kis irományommal valószínűleg senkinek nem fogom felnyitni a szemét. Azonban, én mégis vagyok annyira pofátlan, hogy azt kérem: ha valaki eljutott addig, hogy ezt elolvassa, akkor legalább annyi esélyt adjon a dolognak, hogy átgondolja, amit írtam. Ha csak annyit érek el vele, hogy az utálkozók ezek után, simán átlapozzák ezeket a blogokat, már azt is sikerként fogom elkönyvelni. Aki pedig nem annyira begyöpösödött, attól meg azt kérem: annyi esélyt adjon a dolognak, hogy beleolvas. Neki öt perc az életéből, ha nem tetszik, még mindig ott van a piros kis x jel, azonban lehet, hogy gyöngyszemet fog találni, amit rendszeresen olvashat és élvezhet.

Ennyi voltam, így hirtelen, búcsúzóul összegyűjtöttem pár blogot, természetesen ebben a témában, ami szerintem egyáltalán nem sablonos, jó stílussal megfűszerezett fanfiction:(ha ti még tudtok, akkor nyugodtan írjátok meg kommentben, beleolvasok, ha tetszik felkerül a listára)

Bárcsak
Beautiful War
Bessiam is fake
HOME
Light
Finding Each Other
BAD - a rosszabbik énem
Összekutyulva

5 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nagyon jó lett a cikk, remélem ezzel néhány embernek felnyitottad a szemét.
    Ajánlanék még három fanfictiont, nekem ezek a kedvenceim.
    http://onedirectionfanfictionzaynmalik.blogspot.hu/?m=1
    http://babyyouaremystory.blogspot.hu/?m=1
    http://storyofmylifewithzayn.blogspot.hu/?m=1

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Örülök, hogy tetszett :)
      Az említett blogokba természetesen belenézek :)
      Köszönöm szépen, hogy írtál!
      Ölel:
      Raquel

      Törlés
  2. Szia!:)
    Nem önreklámozásból, de gondoltam megosztom itt az én blogomat is. Igaz, Harrys Ff, de nem az a sablonos csöpögős:) Ha gondolod nézz be:
    http://harryesanne.blogspot.hu/

    Üdv:)
    Taylor xx

    VálaszTörlés
  3. Kedves Raquel!

    Csak most találtam rá a cikkedre, nagyon köszönjük, hogy kiállsz mellettünk, és szépen megfogalmaztad kulturált módon. Eszméletlen jó lett a cikk! És azt is nagyon köszönöm, hogy megemlítetted a blogom <3 Örülök, hogy tetszik :)
    Én is szeretnék ajánlani, ha még él ez a lehetőség:
    http://tevagyavegzetemharry.blogspot.hu/

    Szerintem egy nagyon tehetséges lány írja, most fejeződött be az első évad :)

    További szép őszi szünetet!

    Puszi: Barby

    VálaszTörlés
  4. Kedves Raquel!

    Csak most találtam rá a cikkedre, nagyon köszönjük, hogy kiállsz mellettünk, és szépen megfogalmaztad kulturált módon. Eszméletlen jó lett a cikk! És azt is nagyon köszönöm, hogy megemlítetted a blogom <3 Örülök, hogy tetszik :)
    Én is szeretnék ajánlani, ha még él ez a lehetőség:
    http://tevagyavegzetemharry.blogspot.hu/

    Szerintem egy nagyon tehetséges lány írja, most fejeződött be az első évad :)

    További szép őszi szünetet!

    Puszi: Barby

    VálaszTörlés

Anaya zatracone-dusze