2016. febr. 13.

Kritika #100 - A felejtő

Üdv, olvasók!

Engem ért az a megtiszteltetés, hogy a blog 100. kritikáját én írhatom meg. A bejegyzésben Sky Britton írónő, A felejtő  c. blogjáról fejtem ki véleményem. 



A szerző csupán a történetről kívánt kritikát olvasni. 

Cím: A cím igazán figyelemfelkeltő. Rövid és könnyen megjegyezhető. Teljes egészében kapcsolódik a történethez. Nem sablonos, ahogyan a történet sem az. 
Az elnevezés egyértelműen onnan ered, hogy a főszereplőnk amnéziás lesz. Legalábbis én ezt szűrtem le az első fejezetből. Szerintem nagyon jól visszaadja a történetnek a hangulatát. Leginkább azért érezhető ez, mert a cím nem átlagos vagy megszokott. Sokkal figyelemfelkeltőbb egy egyszavas, titokzatos cím, mint egy kérdés vagy egy felkiáltás. Ezáltal az egész nem mindennapi cselekményt tükrözi.
Nekem nagyon tetszett, véleményem szerint tökéletes!
Cím: 5/5

Fülszöveg+ prológus: A fülszöveg nagyon megfogott engem. Szerintem nagyon sok embernek felkeltette az érdeklődését. Nagy vonalakban felvázolod az olvasóknak a történet alapját, majd a végén felteszed a kérdést, amire majd csak a történetben kapjuk meg a választ. Szerintem egy igazán jó történet kezdete. 
Első ránézésre tökéletesnek ítéltem meg a fülszöveget, majd többszöri átolvasás után felfedeztem pár hibát a szövegben:

Crystal Johnson múltjától a múltja elől menekülve költözik Los Angelesbe családjával, remélve, hogy el tudják feledni a múltbéli régi eseményeket. Az ismeretlen környezet és idegen emberek a lány minden eséjét esélyét elveszik a kitárulkozásról kitárulkozástól. Daniel, az egyetlen, aki mindent tud Crystalról, pedig az ország másik felén él, így nem tud többé támaszt nyújtani a lánynak.
Ha ezeket az apróbb hibákat kijavítod, hibátlan lesz a fülszöveg! A legtöbb író (gyakori) hibája, hogy a fülszöveget összecsapja, nem szán rá elég időt, pedig az olvasók többsége a fülszöveg miatt kezdi el a blog olvasását. Szerencsémre Te nem tartozol ezen szerzők közé, és ezt mindig is nagyra becsültem. Szép keretet adtál a történetnek. Nekem nagyon tetszett a fülszöveg, igazán kedvet kaptam a történet olvasásához!
A prológus olvasásába már izgatottan kezdtem bele. Az előzményeket írtad le nekünk, hogy ne maradjon elvarratlan szál és hogy az olvasó megértse a történetet.
Tetszenek nekem az ilyen hosszú prológusok. Pont megfelelő mennyiségű leírást és párbeszédet tartalmaz. Szinte semmilyen formai hiba nem akadt, de ami nekem nem tetszett, hogy a bekezdéseknél egy sort kihagytál. Van olyan hely, ahol még az első szó előtt szóközt helyeztél el, így kicsit össze-visszának tűnik a szöveg. Pár hiba akad a szövegben:

Valami átszelte a levegőt, és a kés belefúródott a combomba. A fájdalom egy másodperc alatt átjárta a testem és elborította az agyam. A kezemet magam elé téve rogytam le a padlóra. Hátamat a falnak támasztva ültem fel függőleges helyzetbe és próbáltam kinyújtani a lábam. Akárhogy is akartam, nem tudtam magamban tartani a feltörő üvöltésem, amely a mozdulattal járt, így a hörgő hang erőteljesen robbant ki a tüdőmből.
- Megmondtam, hogy ne próbálkozz! – a férfi, aki idő közben időközben úgy látszik idejött odajött mellém, megfogta a kést és kissé elfordította a sebemben. A gyötrelem elviselhetetlenné vált, de sajnos nem volt elég ahhoz, hogy elájuljak. Pedig bármit megtettem volna néhány eszméletlen pillanatért! – Kár, hogy apád nem látja, mit tett a lányával. A munkája biztos mindig fontosabb volt neki, mint a kis kölyke. - Fejemet a falnak hajtottam döntöttem. és Felnéztem a plafonra és magam elé képzeltem az eget. Az mindig segített megnyugodni, ám ezúttal nem volt elég. A könnyek oldalt végigfolytak az arcomon, kezem ökölbe szorult az testem mellett. – Sírsz? – végigsimította meg az arcom érdes ujjaival, mire elfordítottam a fejem. – Ez olyan aranyos – vette két keze közé az arcom, és végigsimított a járomcsontomon.
- Mit… Mit akar tőlem? – Hangom a megszokottnál sokkal rekedtebb és gyengébb volt, szinte suttogásnak hatott.
Összegezve:
-A fülszövegedben javítsd ki azt a pár hibát, mert úgy sokkal szebben fog hangzani.
-A prológusod tökéletes, de azokat a bekezdéseket, és a hibákat javítsd ki!
Fülszöveg+ prológus: 5/3

Fejezetek+ történet: A  történet röviden annyiról szól, hogy Crystalt óriási megrázkódtatás érte: Egy férfi, aki bosszút akart állni apján és ezáltal a családján is, elrabolja a lányt, majd egy idegen helyre viszi el. Rengeteg szenvedéssel kellett szembenéznie ezen a napon, mert mindenképpen meg akarta ölni őt. A lány azonban felülkerekedett a férfi erején és megölte őt. Ezek elől az emlékek elől menekülve költözik családjával Los Angelesbe, ahol is új életet kell kezdenie és egy teljesen új világot kell megismerjen. Mindeközben fennáll az amnézia kialakulása is, ami azzal jár, hogy mindent elfelejt, ami neki eddig fontos volt valaha is.
Igazán érdekes történet, egyáltalán nem sablonos kezdéssel találkoztunk a prológusban. Majd az események folytatódnak: Crystal naplójából az érzéseit is megtudhatjuk, ezzel is színesíted a szöveget. Véleményem szerint nagyon ígéretes történet, érdemes elolvasni.
Mivel csak egy fejezet van publikálva a blogodon, ezért csak arról tudok véleményt írni.

1. fejezet:  Az első fejezetet egy naplórészlettel nyitod. Igazán érdekes kezdés. Nem tudom, hogy ezzel pontosan mit szeretnél kifejezni, de én azt vontam le, hogy ezzel is fokozod azt az érzést, hogy a lánynak emlékezetkiesése lesz. Igazán tartalmas lett az első fejezet, még jobban megismertük a főszereplőt. Tudjuk, hogy miket élt át, miért utálja a nagyszüleit, és a külső tulajdonságait is megismerjük. Igazán tetszett benne, hogy a szereplő szemével mutattad be az eseményeket, így minden sokkal érthetőbb. Pont elegendő volt benne a leírás is.
Hibákat találtam a szövegedben:
Ezzel ellentétben én teljesen meg voltam elégedve az alakommal AZ azelőtt az éjszaka előtt,. Most sem vagyok kétségbeesve, de azt hiszem megint edzenem kellene.
Még egy utolsó pillantást vetettem magamra  , : Jól leszúrtam magam a hajam miatt (tiszta kóc volt az egész és megint enyhe hullámok kezdtek beleszövedezni), majd ledobtam magam az asztalomhoz.
Habár minden vágyam az volt, hogy kiűzzem a gondolataim közül a bűntudattal elegy elegyedő félelmet, nem sikerült.
Ezeken a hibákon kívül nagyon tetszett az első fejezet.
Szerintem a továbbiakban belevihetnél egy kis csavart. Például beleszeret egy fiúba, de ekkor lesz amnéziás vagy bármi ilyesmit. Sokkal izgalmasabbá tenné a cselekményt!
A történet nem sablonos, nekem nagyon tetszik! Kíváncsian várom a folytatást!
Összegezve:
-A történet nagyon izgalmasnak tűnik, érdemes elolvasni
-Az első fejezet szinte hibátlan, nagyon szép munka!
Fejezetek+ történet: 4/3,5

Fogalmazás, stílus: Nagyon tetszik, hogy múlt időben írtad le az eseménysort. A legtöbben jelen időben fogalmaznak és a legtöbb szerző ebbe bele is bonyolódik, ebből következik az átírások tömkelege. Szóval nagyon örültem, hogy Te nem írtad jelen időben.
Nagy szókincsed van, ami nekem nagyon tetszik. Továbbá sajátosan írsz, nem részletezel túl semmit, mégis minden teljesen érthetővé válik az olvasó számára. Apró hibák akadnak az első fejezetben is amiket kijavítanék. Ha jobban odafigyelsz, többször is átolvasod a kész munkát akkor tökéletes írást is ki tudsz adni a kezeid közül. Megmutatom min tudnál javítani:

Akárhányszor nézek is tükörbe, mindig csalódást okozok magamnak a tudattal, hogy sokkal jobban is kinézhetnék.
Ez így nem elég világos...
Akárhányszor nézek is tükörbe, mindig csalódást okozok magamnak azzal a tudattal, hogy sokkal jobban is kinézhetnék. 

Továbbá az is nagyon tetszik a szövegedben, hogy minden szóval teljesen tisztában vagy. Hol, mikor és hogyan kell használni. Tökéletesen illeszted be a szövegbe, harmóniát teremtesz a mondatokban. 
Összegezve:
-Nagyon tetszik a fogalmazásod akárcsak a stílusod
-Az apróbb hibákra figyelj a későbbiekben!
-Kicsit legyél pontosabb!
Fogalmazás, stílus: 5/4,5

Egyéb (pl. trailer) : Trailert nem találtam a blogodon. De szerintem nincsen szükséged rá. Túl sötét lenne és sablonos a többi blog trailere mellett. Ha rám hallgatsz, akkor a fülszöveget kijavítod és az  tökéletesen megfelel majd. Így amit nem lehet, azt nem pontozom. 
Trailer: 0/0


Összegezve:
19/16
- A történet egyedi, figyelemfelkeltő
- Mindenkinek ajánlom aki egy izgalmas történetre vágyik

Remélem tudtam segíteni Neked. További sikeres blogolást, sok olvasót kívánok!


2 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen, hogy időt szántál Rám és a blogomra :)

    VálaszTörlés
  2. Én köszönöm, hogy elolvashattam! További sok sikert:)

    VálaszTörlés

Anaya zatracone-dusze