2016. aug. 15.

A blogírás 8+1 titka

Sziasztok, babák! :)
Régen hoztunk már cikket az oldalra, így arra gondoltam, bátorkodom írni egyet olyan témáról, amit mindannyian szívesen olvasnátok - hátha tudok egy kis újat mondani! A blogírás titkairól fog szólni a bejegyzés: összegyűjtöttem 8+1 tanácsot, ami hasznos lehet a kezdők számára, de még az is előfordulhat, hogy a tapasztaltabb bloggereknek és bloggerináknak is hasznára válik.


1.) Miről írjak?
Ha minden álmod, hogy te is egy blogot vezess, akkor először azt kell kitalálnod, miről szóljon. Ez tulajdonképpen nem igazán nehéz. Az égvilágon bármiről írhatsz, csak egy fontos dolgot tarts szem előtt: legyen hozzá sütnivalód! Ha olyan témáról írsz, amiről halvány lila gőzöd sincsen, még a leendő olvasóid sem fogják elhinni egyetlen szavát sem - már hogyha lesznek. Nagyon lényeges, hogy légy tájékozott az adott kérdéskörben, mert ha valóban értesz valamihez, arról hitelesen is tudsz írni. Ha pedig úgy érzed, még nem vagy eléggé felkészült, olvass sokat, informálódj, s előbb-utóbb érett leszel a magad elé célként kitűzött feladatra.
A mai tanács tőlem tehát az, hogy ne kezdj bele egy egészség- és fitneszblogba, hogyha életedben eddig csak kétszer voltál hajlandó rávenni magadat a sportra. És attól még, hogy megnézünk egy Bíró Ica kazettát, nem leszünk szakértők a témában.

2.) Rendelkezz egyedi stílussal és ötletekkel!
Hiába írsz jól, ha létrehozod az ezredik beauty blogot, amit valószínűleg alig fognak olvasni. Persze, hogyha valóban értesz hozzá, nem csak vakerálsz valamit a témáról, akkor nem veszítesz azzal semmit, ha belevágsz a dologba. Egy a lényeg, ne vessz bele a szürke tömegbe, hanem emelkedj ki onnan! Hogyan tudod ezt elérni? Egyediséggel és stílussal. 
Gondolkozz, hogy mindig újabb és újabb ötleteket tudj megosztani a leendő olvasóiddal, mert ha érdekesnek találják a bejegyzéseidet, száz százalék, hogy a későbbiekben vissza fognak térni az oldaladra. Amennyiben pedig ezeket a sajátos ideákat vegyíted egy rád jellemző stílussal, mondhatni, nyert ügyed van. A közvetlenség, a humor, a határozottság sosem megy ki az írói divatból, így érdemes ezen tulajdonságok alakítgatásával létrehozni a saját ismertetőjegyeidet. 
A stílus azonban nem terem minden fán, meg kell dolgozni azért, hogy idővel kialakuljon bennünk: ehhez hasznos tanácsom a rengeteg olvasás és írás. Meg még annál is több. Így észrevétlenül új szavakat, kifejezéseket tanulhatunk, bővül a tudásunk nemcsak az adott témában, de a szókincs tekintetében is, s lassan már képesek leszünk önáll gondolatok megalkotására úgy, hogy azokat saját képünkre formálva vetítjük az olvasók elé.


3.) Merj kiállni a véleményed mellett!
Ahhoz, hogy a gondolataidat őszintén ki tudd írni magadból, s meg tudd osztani azokat a külvilággal, nem árt egy kis bátorság. Ha publikálás előtt azok a kérdések foglalkoztatnak, hogy vajon mások mit gondolnak majd az írásodról, már rossz útról indulsz. Légy határozott! Kit érdekel, ha néhány ember nem osztja a véleményedet az adott témával kapcsolatban? Nem szabad visszariadni az első pofonoktól, melyeket kommentekben kapsz reakcióként a bejegyzésedre. Hallgatni a disznó szokott a rozsban, egy igazi blogger kiáll amellett, amit képvisel - még ha ez másnak nem is tetszik. 
Ne akarj megfelelni mindenkinek, mert ez egyébként is lehetetlenség! Ha arról írsz, amiről tulajdonképpen nem is akarsz, mert a gondolatok nem a te eszmédet tükrözik, hanem másét, érezni lehet majd, hogy a mondanivalód őszintétlen. Úgyhogy húzd ki magad, állj a sarkadra és vidd végig az egészet, ha már egyszer elkezdted! Mert az ilyen blogger-felfogás sajnos ritka, mint a hintalószar. 

4.) Mielőtt publikálsz, hagyj időt az "érésre"!
Megírtad az első bejegyzést? Ugye, milyen remek érzés? Alig vártad már, hogy végezz vele, és a nagyközönség elé tárhasd a munkádat, igaz? Hát ne tedd, legalábbis ne rögtön! Véleményem szerint nagyon fontos, hogy mielőtt közzéteszünk egy bejegyzést, aludjunk rá egyet. Lehet, hogy másnap eszünkbe fog jutni még egy-két kósza gondolat, amit utólag beleilleszthetünk a szövegbe, vagy éppen, ha újra átolvassuk, látni fogjuk, hogy bizony néhány mondatot talán érdemesebb lenne máshogy írni, vagy teljes egészében kihagyni onnan. 
Nem kell sietni, nem hajt a tatár (az egy másik korban volt)! Úgyhogy amint megírtuk azt a hőn szeretett bejegyzést, mentsük el, zárjuk be, s másnap újult erővel nyissuk meg, hogy kedvünkre javíthassuk az észrevételeinket. Ha ez megvolt, már nyugodtabb szívvel publikálhatjuk az immár biztosan leellenőrzött szöveget, így biztosak lehetünk abban, hogy azt írtuk le, amit valóban szerettünk volna. Igaz, dolgozatok esetében általában az a jó válasz, amit először írsz le, és nem javítasz át, de a blogolásnál éppen fordítva működik: egy átszerkesztett poszt sokkal ütősebb lehet, mint az első variáció. 

5.) Ne feledkezz el a designról sem!
Minél szebb egy blog külseje, annál több látogatót tud magához vonzani. Természetesen itt nem arra gondolok, hogy minél csillogósabb, cifrább, színkavalkádosabb designt készíttess az oldaladhoz - éppen ellenkezőleg. Törekedj az egyszerűbb megoldásra, mert az olykor (ahogy a mondás is tartja) nagyszerűbb lehet. Figyelj arra is, hogy a blog külseje hangulatilag vagy témát tekintve tükrözze a tartalmát, a mondanivalóját, hiszen semmi értelme egy olyan oldalnak, aminek a designján rózsaszín kiscicák pózolnak, hogyha az éppen egy sátánista szekta napi rovata.
A viccet félretéve, az egyszerűség mindig jó megoldás. Ha éppen nem tudod - vagy nem akarod - követni az aktuális divatot a designok terén, dönts az egyszerű mellett. Az összehangolt színárnyalatok, a világos alapon sötét betűk sosem fognak kimenni a divatból, ráadásul igényességet tükröznek az olvasó felé, ami fontos első benyomás.

6.) Tedd színesebbé a bejegyzéseket!
A túl sok szöveg egy idő után unalmassá válik, még ha jól is van megírva, vagy alapvetően érdekes a mondanivalója. Mi ennek az oka? Az egyhangúság. Ne féljünk képeket, esetleg visszafogottabb gifeket beszúrni a bejegyzésbe, mert azok csak javítanak a vontatottságon. Azért a ló túloldalára sem kell átesni! Aligha van rosszabb annál, amikor telerakja valaki színes képekkel a szöveget. Így gyakorlatilag elvész a mondanivalója, a komolysági szintje pedig visszaesik a négy éves gyerekeknek írt mesekönyvére.
A képeknek egyébként a bejegyzés színesebbé tételén kívül több funkciója is van: egyrészt, tagolja a szöveget, másrészt az adott témához megfelelően beszúrt ábra vizualizálja a mondanivalódat, ezáltal az olvasónak könnyebben átmegy az információ, amit meg akarsz osztani vele. Egy jól eltalált kép nagyban hozzájárul az iromány népszerűségéhez, főképpen, ha a mögöttes tartalmon kívül egy kis humort is tükröz.

7.) Minden napra egy bejegyzés...
Jól tudom, milyen érzés, hogyha egyszer igazán belelendülünk az írásba. Legszívesebben egész álló nap a gép előtt ülnél, s állandóan újabbnál újabb témákról írnál bejegyzéseket, mert hirtelen rengeteg ötleted támadt, amit inkább lejegyzetelsz, mielőtt elfelejted őket. Sőt, ha már begépelted mindet, akkor miért ne osztanád meg? És itt bújik meg a hiba.
Semmi baj nincs azzal, ha több ötleted is van, de éppen ezért ne publikáld mindet egyetlen nap leforgása alatt. Gondolj arra, hogy igaz, ez egy termékeny időszak volt számodra, de előfordulhat később az is, hogy nem jön az ihlet, nem tudsz miről írni, akkor pedig ott fogsz ülni bambán a klaviatúra előtt, és bármennyire erőlteted az agyadat, egy kósza gondolat sem fog eszedbe jutni. Ilyenkor mi a legjobb? Előásni az egyik korábban megírt bejegyzést, amit még nem publikáltál - pontosan ez okból -, aztán közzé is teheted. Egy ideig mentőövként szolgál, amíg nem érkezik délcegen és fehér lovon a szőke ihlet.


8.) Fogadd jól a kritikát!
Ha pozitív, ha negatív visszajelzést kapsz a blogodra, mindkettőt tudnod kell kezelni. A sok dicséret, bók egy idő után a fejedbe szállhat, ami után a stílusod is megváltozhat: a hangvételből sokkal érezhetőbbé válik a túlzott magabiztosság, noha az csak egy bizonyos szintig egészséges.
A bloggerkedés azonban nem ennyire könnyű, árnyoldala is van, mégpedig a negatív kommentek képében. Ezeket nem szabad a szívünkre vennünk, hiszen akkor le is húzhatnánk a rolót az első rossz szó után. Gondoljunk csak bele, hogy ezek is építő jelleggel szolgálhatnak a tudásunkra! Bármennyire nem esik jól olykor ilyen hozzászólásokat olvasnunk, tanulhatunk belőlük, fejlődhetünk a segítségükkel. Elvégre, ha valaki kizárólag pozitív kritikákat kapna, nem tudná, mi az, amin változtathatna, hogy még jobb íróvá válhasson.
Amit mindenképp az eszedbe kell vésned: nem tudsz olyat írni, ami mindenkinek megfelel. Ahány csillag van az égen, annyi különböző ember tevékenykedik a blogger világban, s egyiküknek sincsen teljesen hasonló ízlése. Az ő véleményüket is el kell fogadnod ahhoz, hogy te is elmondhasd a sajátodat. Ennyi az egész.

8.+1.) Ne add fel!
Hogyha már az összes fent leírt tanács az eszedbe vésődött, ez az utolsó talán még nem fog ártani: ne add fel! Kitartónak kell lenned, ha blogot akarsz vezetni, hiszen ha kezdőként bukkansz fel a semmiből, még nem fogják ismerni a nevedet. Ezt kell elérned, és segítségül csakis a stílusodat, a bejegyzéseidet, hívhatod. Senki nem születik írónak, de bárki könnyen azzá válhat, ha megfelelően tájékozott különböző témákban, s képes haladni a korral is. Eleinte még ez sem elég, hiszen - hacsak nem hirdeted különféle csoportokban - a kutya sem lesz kíváncsi a blogodra. Idővel aztán, ahogy egyre többen ismerik majd meg a nevedet, az olvasótáborod gyarapodni fog, te pedig beláthatod, hogy a rengeteg munka mégsem volt hiábavaló.
Egy a lényeg: írj, írj és írj! Rendületlenül, emelt fővel. Ha szereted, ne hagyd abba, csak azért, mert kezdetben még nem kapsz visszajelzéseket. Ha tényleg tehetséges vagy, idővel felfigyelnek rád, és úgy fognak lecsapni a frissen publikált bejegyzéseidre, mint tyúk a meleg takonyra.


Remélem, tudtam néhány hasznos tanáccsal szolgálni nektek! Amennyiben tetszett a cikk, írjátok meg kommentben, miről olvasnátok még legszívesebben - tippek, tanácsok, a téma lehet tulajdonképpen bármi. Továbbá kíváncsi vagyok a Ti történetetekre: nektek mi segített, hogy ne adjátok fel az első próbálkozás/ bukás után az írást?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Anaya zatracone-dusze