2015. szept. 1.

Kritika 71# -Tengerek démona


Sziasztok! :)
Ma legelső, hivatalos kritikámmal érkeztem hozzátok. A blog figyelemfelkeltő címe a Tengerek Démona, Lusie K Grotte jóvoltából. Ezt a kritikát valójában kilépett kritikaíró társamtól vettem át, de remélem azért én is szolgálhatok pár jó tanáccsal. Nagyon örülök, hogy ezzel az izgalmas, fantáziadús történettel kezdhetem el kritikaírói pályafutásomat! :)


Cím: A történeted címe nagyon kreatív és eredeti, a lehető legjobb elnevezés a blogodhoz. A cím egyszerre utal Daydralis nyolc hatalmas tengerére, ugyanakkor a nagy vizeken leselkedő veszélyekre is figyelmeztet. Ugyan még most sem jöttem rá igazán arra, hogy a Tengerek Démona elnevezés pontosan kire vagy mire utalhat, de van egy pár tippem és remélem,hogy a történeted során fény derül erre a kis titokra. Rövid és figyelemfelkeltő, személy szerint még a legelején  felkeltette az érdeklődésemet a blogod iránt.
Cím: 5\5

Design: A blogodra belépő emberek figyelmét legelőször a csodálatos fejléced ragadja meg. A szemet gyönyörködtető éles színek és textúrák, összegzett, szép képet alkotnak. Élvezettel figyeltem azt, ahogy a színek lentről felfelé haladva sötétednek el. A fejlécen található sellő nagyon szép, a lángoló hajó és a kettős Hold a háttérben ugyancsak szép panorámát mutat. A tajtékzó, hullámzó tenger felhívja a figyelmet arra, hogy a történetedben nagy hangsúlyt fogsz fektetni a vízen való közlekedésre. A színvilága kellemes, megtalálhatók benne a világos és sötét árnyalatok is, amelyek egyszerre gyönyörködtetik a szemet és némi izgatottságot is keltenek a nézelődőben. Az összmunka nagyon szép és kidolgozott, a blogod gyöngyszeme.
Ám a mutatós fejléced körül határtalan, tátongó űr foglal helyet. A váratlan feketeség kicsit bántó lehet a sokféle színvilág után, esetleg egy kis világosítással javíthatnál ezen a problémán. A blogod kinézete persze nagyon tetszetős, de a sötét háttér kicsit ront a kinézeten. A bejegyzések mögötti háttered a kék és a zöld keverékének egy feltűnően szép színében pompázik, amely nemcsak a fejléc mellé passzol, hanem a történet stílusát is követi. A színvilág passzol, találóan választottad ki az oldalak és bejegyzések címének színét. Mint azt már említettem, engem az a fekete üresség kicsit zavar, de hát ízlések és pofonok, kinek hogy tetszik.
Nagyon hasznos, hogy külön Szószedet oldalt hoztál létre a kifejezések magyarázására, amely teljesen érthetővé teszi az idegen kifejezéseket. A kiegészítő oldalak is sokat segítenek a történet elképzelésében, de én a Karakterrajzos oldalt bővíteném pár szereplővel, mivel Smisen, Helénán és Seeranán kívül a többi karakterről is szeretnék egy konkrét, tiszta képet alkotni. Szerintem ennek az olvasóid is örülnének(akik, mint láttam, elég sokan vannak), mivel figyelemmel kísérik a történeted minden egyes, apró mozzanatát.
Az invokációd igényesen, érdekesen van megírva, de tele van a betoppanók számára ismeretlen szavakkal és kifejezésekkel, így a leírásod homályos és kissé bonyolultnak tűnhet a nézelődőnek. Javaslom, hogy próbálj meg egy másik fülszöveget alkotni, amely első olvasás után érthetővé válik egy olyan embernek is, aki még nem olvasta a történetedet.
A Chat viszont túlságosan beleolvad a háttérbe. Árnyalataival teljesen a blogod stílusát képezi, és ezzel még nem is lenne nagyobb baj. De a már megszokott színek használata kissé eltünteti a csevegődet, így könnyen megeshet, hogy az olvasó, aki a blogodon keresgél, könnyen átsiklik a beleolvadó Chat fölött. Pár halvány szín jobban kiemelné a csevegődet, és a betévedőknek is könnyebben szemet szúrna..
A modulok nagyobb részben rendben vannak, fontossági sorrendben haladnak lefelé. Felfigyeltem arra, hogy immár Facebook oldalad is van, amelyen ezidáig számos kedvelőt sikerült beszerezned. Blogod sikeréhez őszintén gratulálok, kívánom neked, hogy a jövőben is hasonló sikereket érj el!
Itt a végén még hozzátennék pár személyes tanácsot. Sajnálattal figyeltem fel arra, hogy a blogodon egy rövid, ismertető trailer nem kapott helyet. Szerintem nyugodtan fordulj pár designer bloghoz ezzel kapcsolatban, mivel mint az olvasók, mint az én nagy örömre válna, ha egy rövid kis videót tekinthetnék meg a történetedről.Ugyanakkor még azt is hozzátenném, hogy (szerintem) a Közreműködők modul jobban mutatna a bal oldali sávban, a többi alatt. És ha esetleg kedved lenne hozzá,a modulsávodat feldobhatnád pár új, eddig még nem alkalmazott modullal is.Persze ezek az utolsók csak személyes tanácsok, de azért gondoltam, megosztom veled ezeket is! :)
Design: 4\5

Történet: Ennél a résznél a legelső dolog amit közölni szeretnék az az, hogy gratulálok! Nem semmi egy ilyen kreatív, élményekkel fűszerezett történetet csak úgy a semmiből kitalálni. Fantázia, kreativitás és választékosság szükséges ahhoz, hogy egy ilyen fantáziadús történetet saját magad alkoss meg.
A történeted úgy kezdődik, hogy Smis ,a Szép Heléna bátor és vitéz kapitánya, megismerkedik a hajótörött, átvonzott Helénával. Smis és az ellenség hajója között kegyetlen viszály folyik, amelyet a kapitány a partról figyel Heléna társaságában,aki még mindig azt hiszi, hogy álmodik. A képen feltűnik az egyik ellenség, Neorth is, aki a szépséges lányra rontva erőszak áldozatává tenné azt. Ám a végső pillanatban Dörgeteg megmenti a riadt lányt, majd visszatér a legénységéhez, akik már várnak rá.
A mesélésben most egy kis szünetet tartanék, mivel szeretnék hangot adni a csodálatomnak. A történeted nagyon jó, tetszik az, hogy mindig történik valami, minden egyes pillanatát élveztem. Kalandos, izgalmas, minden egyes fejezet után újabb és újabb kellemes meglepetésekbe ütköztem.
Na de akkor térjünk vissza a meséléshez. A Szép Heléna fedélzetén a kalóztársak rögtön szemet vetnek a  leányra, aki lassan kezd ráébredni arra, hogy ez az egész ami történik vele nem egy illúzió. A szigorú kapitány áruba bocsájtja a francia idegent, de titokban fáj a szíve a tünemény után. Hűséges, öreg társa, Castor nem engedi ezt, de még  a bölcs kalóz sem szegheti meg a kapitány akaratát.
Így a licitálás napján Castor megpróbálja megmenti Helénát, hogy ne jusson a martalócok kezére, de a komor kapitány nem tőrödik vele, eladja a franciát. Eközben bepillantást nyerhetünk egy kisebb harcjelenetbe, Smis és Metor katonái között.
Az összeütközés után Heléna végül a hajó fedélzetén marad, ahol megismerkedik egy másik átvonzottal, Seeranával. A német boszorkától megtudja, hogy egy ismeretlen valaki vonzotta át egy másik világból, akit előbb vagy utóbb, így vagy úgy, de meg fog ismerni. Heléna tehát megismerkedik Daydralis világával. Továbbá alkut köt Smissel, miszerint egy zacskó aranykönny fejében a hős kapitány útja során segít neki megtalálni az átvonzóját, aki visszajuttathatja az elveszett szépséget igazi otthonába. Üzletet kötnek, majd elindítják utukat, ahol lassan rájönnek arra, hogy ők ketten kifejezetten vonzzák egymást.
A történeted összességében nagyon jó, mindig telefűtőd az olvasókat izgalommal, és soha nem hagyod őket unatkozni. A fejlemények egyre jobbak és jobbak lesznek, jóformán szünetet is alig tudtam tartani olvasás közben. Kifejezően, aprólékosan írod le a tájakat, szereplőket, tárgyakat. Nálam nagy sikert aratott, mindenképpen olvasni fogom! :)
Történet: 5\5

Szereplők: Ami a legjobban tetszik a karaktereidben, az az, ahogyan a másik szemszögéből leírod őket. Minden egyes apró tevékenységüket kifejted, így elég könnyen kiigazodtam rajtuk. A kedvenc karakterleírásom az volt, amikor Seerana mesélte Smisnek, hogy Heléna tartalmazza az összes olyan tulajdonságot, amelyre a kapitány áhítozik. A főbb, általam jobban kedvelt szereplőket fogom most ecsetelni pár szóban.
Először is kezdjük a nagyhírű, félig lassanhaló(duril) és félig gyorsanhaló(rean) vezetővel, Dörgeteggel, avagy Smissel. Kitűnő harcos, kegyelmet nem ismerő vitéz, a hajó legjobb kardforgatója. Erős és szilárd jelleme mögött azért az érzelmek is helyet kapnak. Állítása szerint egyetlen szerelme a Szép Heléna (mármint a hajó), de titkon gyengéd szálakkal kötődik a szép Heléna (mármint a lány) iránt is. Ahogy ránéz és ahogy a szépségét tanulmányozza, bizonyítja azt, hogy igenis ő vonzotta át egy másik világból.
Erős és jóképű, de ereje nem csak az izmaiból származik.Gyermekkori emlékei az apjáról és az anyjáról komoly nyomot hagytak benne, amelyekre a mai napig is tisztán emlékezik.
Tisztességes harcos, esélyt adott Metor katonájának, hogy ököllel küzdjön meg vele, de mivel az kudarcot vallott , Smis könnyűszerrel végzett vele.
Félelmetes ereje gyakran Helénában is félelmet gerjeszt, de a kapitány a szíve mélyén (szerintem) nem tudná bántani a fiatal szépséget.
Heléna Dupont egy fiatal, szép lány, akit egy ifjú szerelme rángatott át egy másik világba. Az elején félelemmel és gyűlölettel fordul Smis iránt, de idővel elkezdi csodálni a hős kapitányt. Olívazöld szemeivel, földbarna hajával és habfehér bőrével teljes mértékben megtestesíti azt, amiért Dörgeteg rajong.
Baráti kapcsolatot ápol Seeranával, aki Helénához hasonlóan egy másik dimenzióból származó átvonzott. A boszorka segítségével megismerkedik az új világ különös szokásaival és történeteivel, lassan rájön arra, hogy elvesztett otthonának emlékeit nem tarthatja meg örökre. A hazajutás reményébe kapaszkodva szövetségre lép Smissel, egyrészt azért is, hogy megtalálja idegen átvonzóját. Az út és az új hely furcsaságaival foglalkozva azonban szem elől téveszti azt, hogy rejtényes átvonzója talán ugyanabban a hajóban, sőt, ugyanabban a szobában rejtőzködik.
Seerana szintén egy átvonzott leányzó, de titkos társa múltjáról nem szívesen beszél. Segítőkész, jószívű német boszorka, aki azon van, hogy felnyissa Heléna és Smis szemét az átvonzással kapcsolatban. Kedves lány, mindenben támogatja sorstársát, a francia Helénát.
A hajó legénysége különböző személyekből áll, de mind hűségesek és soha nem hagynák cserbe vezetőjüket, a zord kapitányt.
Összefoglalva szerethető, jól kiismerhető karakterjeid vannak, akiknek eléggé kiisermhető a személyiségük. Gyönyörű jelzőkkel írod le és fejezed ki őket, amihez kapsz egy láthatatlan pirospontot. Jótanácsnak azt ajánlanám, hogy bővítsd a karakterrajzos oldaladat, ezáltal megmutatva a te elképzeléseidet  az olvasóknak.
Szereplők: 5\5 

Fogalmazás, stílus: Az első két dolog amit a fogalmazásodról mondhatnék, az a különleges és a kifejtett. Nem győzöm  hangoztatni, hogy mennyire megfogott az, ahogyan sajátos jelzőkkel, hasonlatokkal és kapcsolatokkal írod le a tájat, a szereplőket, a helyiségeket és az élőlényeket. Hatalmas piros pontot kapsz ezért tőlem, mert részletőrültként nekem nagyon fontos a dolgok aprólékos, szép leírása.
Tetszik az, ahogyan múlt időben, egyes szám harmadik személyben írod a történetet, ezáltal betekintést nyerhetünk több szereplő szemszögébe és gondolataiba is. Személy szerint nekem ez a kedvenc írásmódom, úgyhogy még egy plusz pont azért, hogy ezt is eltaláltad.
De a sok-sok pozitívum mellett hadd adjak pár építő tanácsot is.
Az első dolog amit említésre méltatnék, az a csúnya szavak használata. Nem rajongók a csúnyább szavak használatáért, de a történet nagyszerűsége miatt szemet hunytam fölöttük. De azért a jövőben örömmel fogadnám azt, ha csökkenne a trágár szavak száma.
A helyesírásod az, amit  egy-két kivételt leszámítva nem tudok kifogásolni. Hosszú mondatokban, kifejezően és helyesen írsz, csak itt-ott fedeztem fel egy-két vesszőhiányt, vagy figyelmetlenségi hibát.Példának itt most felhoznék két elírást.
,,Miután távoztak sem lett jobb a hangulat."
Kicsit furcsán fogalmaztál ennél a mondatnál, a hangzása sem a legjobb. Próbáld mondjuk így: Távozásuk után sem lett jobb a hangulat. Na ugye, hogy jobban hangzik?
Vagy e helyett: ,,A kábulattól a lány az ágyra esett ülve." Ez: A kábulattól a lány ülve esett az ágyra. Nekem ez így jobban hangzik, de az ülve szó előtt vesszőt használva is megfelelne a mondatod.
A párbeszédek is nagy számban megtalálhatók, ami jó szempont, mivel ezáltal a szereplőket is jobban kiismerhetjük, ami szintén fontos egy történetben.
Összefoglalva az írásod nagyszerű, téged erre teremtettek! A hibákat egy gyors átnézés során könnyedén átjavíthatod, nem lesz vele nagy gond. Mindenképpen folytasd a történeted írását, te ebben a műfajban vagy igazán jó!
Fogalmazás, stílus: 4\5
Összesen: 24\25
Remélem a segítségedre válnak a tanácsaim! Köszönöm, hogy elolvashattam a történetedet, és írhattam is róla! További sok sikert kívánok a blogodhoz! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Anaya zatracone-dusze