2015. szept. 2.

Kritika 72# - Stockholm Syndrome



Sziasztok! Ismét egy kritikával érkeztem hozzátok. Szintén egy átvett blogról írtam, melynek címe: Stocholm Syndrome, Nonci tollából. Jól hangzik, nem? Na de akkor vágjunk is bele a közepébe!

Cím: Nagyon eredeti és különleges, ráadásul még jól is hangzik! Kiemeli a történeted lényegét ez a kifejezés, ami röviden annyit tesz, hogy az elrabolt személy gyengéd érzelmeket kezd táplálni az elrablója iránt, sőt , néha még élvezi is a kínzást, amelyet a rabló hajt végre.A címed burkoltan utal a főszereplő lány, Melodie, és a One Direction kilépett tagja, Zayn Malik között bimbózó románcra. A cím felírása lényegében tetszik, habár a két betűtípus eltér egymástól, és a színek is teljesen mások, de a fejlécedhez passzolnak. Két rövid szóban kifejező, kellemes hangzású nevet választottál a blogodnak.
Cím: 5\5

Design: A designnal kapcsolatban jó pár dolgot el szeretnék mondani.
A blogodra betoppanva az első dolog amit észreveszek, az a fejléced, egyrészt azért, mert ez az egyetlen színes dolog a blogodon ,másrészt azért, mert külsejével kimagaslik a blogod oldalán.
A fejléced szép, habár szerintem több textúra is helyet kaphatna rajta. Kicsit úgy éreztem, mintha a fejléced jobb és bal oldalra lenne osztva, ugyanis a kettő eltér egymástól. A jobb oldali, számomra tetszetősebb rész a főszereplőd, Melodie stílusát fejti ki. A pillangók és a tarka mezők a szabadságot testesítik meg, amelyre Melodie a történet elejétől kezdve vágyik. A fehér rózsák is díszítik a képet, továbbá követik a felírás színét is. Nagyon találónak tartottam viszont azt, hogy Melodien fehér, lelógós felső van, amelyet a történet elején vett fel, miközben Zain figyelte. Egy kis apróság ugyan, de nekem nagyon tetszett ez az apró hasonlóság.
A bal oldali rész sötétebb, elegáns kinézetével a házat jelképezi, ahová Zain költözött újdonsült lakótársával. A hideg, szürkés színek teljesen megadják azokat az érzelmeket, amelyeket Melodie érzett egyhetes rabsága során. A fejléced kifejező, az olvasó, aki nyomon követte a történetedet, könnyedén értelmezheti a kép jelentőségét. Nekem mégis olyan érzésem támadt, hogy a középen elhelyezkedő napóra felossza a fejlécedet.Szerény véleményem szerint Melodienak kellett volna a középpontba kerülnie, mivel főszerepet tölt be a történetedben, és melléje társulhatott volna Zayn is, az elkeseredett énekes.
Továbbá a textúrák egy fokkal jobban összefolyhatnának, ezzel némileg szebb kinézetet adva a képnek.A felirat szép, a fejléc színvilágát követi, Melodie lilás hajához és a rózsák kellemes árnyalatához passzolnak.
A kép árnyalatai kissé eltérnek egymástól, de nagyobb részben fakó és halvány színekben pompáznak. A texturák élesek, könnyen kivehetőek. A fejléced szép, kedvez a szemnek. Egy-két dolgot leszámítva szép, illik a blogodhoz.
A blogod háttere viszont nem tetszik.Viharszürke árnyalatával előidézi a történeted hangulatát, de nagyon unalmas és egyszerű. Én teljes mértékben megértem, hogy a sztorihoz passzoló árnyalatot szeretnél a blogod kinézetéhez adni, de én a helyedben mindenképpen változtatnék rajta.
Az oldalsávodon túl kevés modul található. A tetején elhelyezkedő oldalnevek túl kicsi betűtípussal vannak írva, alig láthatóak. Javaslom, orvosold ezt a hibát és nagyobb mérettel írd fel a címeket.
Ugyanakkor az oldalmegjelenítési számadó túl fent van, ami nem olyan fontos része a blogodnak, úgyhogy simán helyet cserélhetne a Rendszeres olvasókkal vagy a Chattel. Apropó a Chat, hamár így szóba jött. A csevegőd teljes mértékben beleolvad a modulok hátterébe, szinte olyan, mintha egy kaméleon lenne.A blogodon lefelé haladva szinte észre sem vettem, jótanácsként ajánlom, hogy világosíts a színeken.
A bejegyzésekre röviden áttérve. Az írás könnyen kivehető, nem kell perceket eltölteni azzal, hogy kibogarásszam a mondatokat. A bejegyzések címéhez használt írásmód kicsit egyszerű, jobban mutatna valami bonyolultabb, különlegesebb betűtípussal. Még azt is megjegyezném, hogy nagyon tetszik az, ahogyan a szemszögek alapján, minden fejezeted elején egy képpel hívod fel arra az olvasóid figyelmét, hogy ezúttal kinek a szemszögéből írod le a történetet.
Itt még annyit tennék hozzá, hogy szerintem a Magamról modul a bejegyzések alatt nem mutat túl jól, sokkal jobban dominálna, ha az oldalsávban helyezkedne el. De ez csak amolyan személyes meglátás, az elhelyezésről természetesen te döntesz.
Összegezve a dolgokat, pár új modullal (esetleg pár új oldallal is), színváltoztatással és egy gyors átnézéssel szebbé teheted a blogod kinézetét, amely nem csak a szemnek, hanem az olvasóknak is jobban kedvezne!
Design: 3\5

Történet: Az első dolog ami eszembe jut a történetedről, az a különleges jelző. Lényegében egy One Direction fanfiction, amelyet bevallom őszintén, az elején kicsit kelletlenül olvastam. Azt gondoltam, hogy nem fog tetszeni a történet, mivel én nem igazán szeretem ezt a bandát. De az olvasás elején rájöttem arra, hogy mekkorát tévedtem. Könnyedén és örömmel olvastam végig a fejezeteket, és már az elején bebizonyítottad nekem azt, hogy egy ilyen fajta történet is érdekelhet.
A prológusban megtudjuk azt, hogy Zayn Malik, a One Direction (akkor még) tiszteletbeli tagja hatalmas gyásszal küzd, amely az egész életére kihatott. Fiatal menyasszonya, a Little Mix szőke énekesnője autóbalesetben vesztette életét. A frissen eljegyezett lány elvesztése után férfi főszereplőnk teljesen magába fordul, nem tartja kapcsolatát a barátaival, az élete is felborul. Amikor a gyógyulni kezdő, tátongó seb már némileg beforrt, a fiú egy reggel ismét megpillantja eltávozott kedvese fényképét, amely látványától előtörnek a fájdalmas emlékek. A prológus nagyobb vonalakban ezt írja le, ami így rendben is van, mivel rálátást nyerünk a főszereplő életére, múltjára, kapcsolataira.Ugyan az előszó egy kicsit rövidre sikeredett, de ezt a hiányt pótolták a következő részek, amelyek már jóval eseménydúsabbak voltak.
A történet elején a banda többi tagja (Niall, Harry, Louis és Liam) meglátogatják elkeseredett társukat, aki rögtön felvidul barátai láttán. A négy barát elviszi Zaynt egy visszafogottabb partira, ahol egy kisebb ünnepléssel készülnek számára, 22. születésnapja alkalmából. És ezen a partin találkozik Zayn Melodieval, Niall barátnőjének egy közeli ismerősével. A két főszereplő amolyan első látásra szerelem alapon rögtön vonzódni kezd egymáshoz, ám ez a kapcsolat egy kicsit különlegesebb lesz egy átlagos, mézes-mázos viszonynál.
A következő találkozás alkalmával az immár boldogabb énekes elhívja magához Melodiet, aki barátja lévén először nemet mond a meghívásra. A visszautasítás hallatán Zayn kissé elkeseredik, de a fiú és a lány kapcsolata itt még közel sem ért véget.Ugyanis aznap éjszaka, egy váratlan,i jedt vendég érkezik a One Direction tagjának házához. És ez a váratlan vendég, nem más, mint Melodie, aki a barátja elől menekülve érkezett a lakásba. A megszeppent Zayn persze szívesen fogadta a lányt, sőt, még lakótársnak is meghívta magához egy másik házba. Melodie egy kis vacillálás árán hamar belement az alkuba, mivel szülők és rokonok nélkül barátnőjénél, Taylornál élte eddigi életét. És ebben a döntésben persze az a tény is szerepet játszott, hogy a szerencsés lány odáig volt a bandáért, és történetesen a jóképű Zayn volt a kedvence.
Itt külön kiemelném , hogy imádtam azt a részt, amikor a két főszereplő elment Melodie ruháiért Taylor házába, ahol Zayn képet készített az alvó Niallről, és ki is posztolta azt. Személy szerint ez volt a kedvenc részem, nagyon humoros volt.
Zayn házában Melodie az elején egész jól érzi magát. Külön szobát kap, kedvesen bánnak vele, de rövid időn belül ez teljesen megváltozik. Melodie nem hagyhatja el a házat, kicsit olyan érzése támad, mintha elrabolták volna. És ebben nem is téved olyan nagyot.
Az elkeseredett bandatag az elrabolt lánnyal próbálja boldogítani magát, de ez valahogy nem jön össze. Melodie szemtelenül viselkedik az elrablójával, ezért egy hét pincefogságot kap, ahol bőven van ideje elgondolkodni a történtekről. A bezárt lány rájön arra, hogy Zayn Malik nem csak az az ember, akit a legjobban utál, ha nem az is, akit a  legjobban szeret, és néha még a fogságban is jól érzi magát.
Így hát hullámzó érzelmek és cselekmények hátán utazva folytatódik a történeted, amelyben Zayn és Melodie lassú tempóban haladva ismerik és szeretik meg egymást.
Nagyjából ennyi lenne a történeted lényege, röviden összefoglalva, mivel még most sem fejeztem be az eddig megjelent fejezetek olvasását, de gondoltam megírom a kritikát és majd este elolvasom a hátramaradt részeket.
Nagyobb vonalakban tetszett a történeted, de szerény véleményem szerint, ha Zayn igazán szereti a lányt, akkor nem tartja fogságban, és nem zárja be a pincébe. Persze ez csak nézőpont kérdése, de azért nagyon tetszett az, ahogyan Zayn és Melodie között mindig történik valami .A történeted megfogott, és a jövőben próbálok időt szorítani rá, hogy elolvashassam a folytatást!
Történet: 5\5

Szereplők: Ez az a szempont, amit nem tudtam annyira jól kiismerni. A két főszereplőn kívül nincs sok jelentősebb karakter ,éppen ezért most kicsit rövidebben fogok beszámolni róluk. Mivel a szereplők ismert hírességek alapján vannak leírva, nem szükséges külön Szereplős oldalt készítened róluk, de én azért szívesen megnéztem volna pár képet a karaktereidről, amelyek mellé egy egy-két soros leírás is társul.
De akkor kezdjük is az elemzést elkeseredett főszereplőnkkel, Zayn Malikkal. A gyászoló fiút borzalmas trauma érte, amikor menyasszonya, Perrie Edwards, halálos autóbalesetet szenvedett. Ez a hirtelen szerencsétlenség rányomta a bélyeget Zayn életére, aki a baleset után teljesen összeomlott. Bandatársai, Louis, Harry, Niall és Liam mindenben támogatták, és ezáltal segítettek neki feldolgozni Perrie elvesztését.
Na most már az elkeseredett énekes szomorúan töltötte napjait, elhunyt kedvesére gondolva. Ám a születésnapi bulin megismerkedett Melodiaval, aki rögtön felkeltette az érdeklődését. A boldogság új reményében bízva magához költöztette a lányt, és vele együtt próbált ismét boldog lenni.
De most nem tudok szemet hunyni Zayn kegyetlen, rossz énje felett sem. Értem én, hogy újra boldog szeretne lenni,é s ebben csak Melodie segíthet, de a történet elején többször is úgy éreztem, hogy kihasználja a lányt .Bezárta egy pincébe, és szó szerint hagyta, hogy a lány szenvedjen, mindezt azért, mert Zayn elmondása szerint ,,szemtelen" volt vele. Én ezzel a viselkedésével egyáltalán nem értek egyet. Pincébe zárni egy ártatlan lányt, és egy hétig ott tartani, amíg csak csont és bőr marad rajta? Ez nem szerelem, pedig te nem egyszer leírtad azt, hogy közelebb állnak egymáshoz, mint barátok, már az elejétől fogva. És attól, hogy így bánik Melodieval, attól még se ő, se a lány nem lesz boldogabb, mert ha jól emlékszem, Zaynnek ez volt a célja a lány elrablásával. A lényeg az, hogy Zayn Malik karaktere nem igazán nyerte el a tetszésemet, ugyan meglehet, hogy a zord külső érzékeny belsőt takar,d e nekem a rossz énje egy hatalmas fekete pontot hagyott a szememben.
És akkor kicsit rátérnék még Melodiera is. Kedves, aranyos lány, de nagyon zavart, hogy a történeted során egy leírást sem készítettél róla. Nem tudjuk pontosan, hogy milyen színű a szeme, a haja, milyen is az alakja, és ez nem csak Melodie karakterére érvényes. Nem írod le a szereplőid külső és belső tulajdonságait, ami nagyon zavaró tud lenni, mivel a leírások hiányában elég nehéz kiismerni az embereket.
De akkor visszatérnék Melodiera. Szerintem elhamarkodott döntést hozott, amikor elfogadta Zayn ajánlatát, hogy odaköltözik az énekeshez. Csupán egy-két napos ismeretség után, egy kis hezitálás árán simán belement az ajánlatba, amelynek meg is lett az eredménye. Vakon követte kedvenc énekesét, aki idézőjeles elrablásban részesítette. Ugyanakkor a lány eléggé félénk, ugyanis nem egyszer megadatott neki az az esély, hogy elmeneküljön. Én a helyében elfutottam volna a háztól jó messzire,d e Melodiet meggátolták ebben az érzelmei. Bár heves utálatot érzett Zayn iránt amiért az fogságban tartotta, a másik fele erős szerelmet táplált a fiú iránt. Éppen ezért maradt a gyászoló bandatag mellett, akihez az idő során egyre közelebb került. És itt a végén még azt is hozzátenném, hogy nem egyszer élvezte az úgynevezett büntetést, főleg akkor, amikor Zayn megcsókolta. Ennél a résznél nyert igazán értelmet a történet címe, miszerint az elrabolt gyengéd érzelmeket érez elrablója iránt, sőt, néha még a bántalmazás közepette is jól érzi magát.
Jótanácsnak azt javasolnám, hogy sokkal, de sokkal jobban írd körül a szereplőidet, mint kinézet, mint belső, mint egyéb tulajdonságok alapján. Ha ezt megteszed, a karaktereid sokkal kivehetőbbek és értelmezhetőbbek lesznek, mint az eddigi történet során.
Szereplők: 4\5

Fogalmazás, stílus: A fogalmazás, stílus terén most kapni fogsz tőlem egy kis feketelevest. De ne ijedj meg, ezek csak amolyan helyesírási és fogalmazási tanácsok lesznek. Itt az elején megemlíteném, hogy a jelen időben való mesélés kicsit váratlanul ért, mivel én nem igazán kedvelem az efajta leírást. De meglepetésemre nem volt vele túl nagy gond, csak én éppenséggel a múlt időt díjazom.
Először is azt javasolnám, hogy használj több leírást. Nagyon kevés alapos, kifejező leírást találtam a történetedben, és talán ezt hiányoltam a legjobban. Próbálkozz meg pár hosszabb, aprólékosabb táj-, személy-, esetleg terem leírással, és meglásd, sokkal szebb kép fog születni a fejedben a leírt dologról.
Az írási stílusod kicsit egyszerű, sok helyen tömör, egyszerű mondatokat használsz. Ezt a problémát pótold pár bővített, jelzőkkel, hasonlatokkal, esetleg metaforákkal is ellátott mondatokkal, amelyeknek nem csak a hangzásuk jobb, de kifejezőbbek és több értelmet rejtenek magukban.
És most egy rövidebb bekezdést szánnék a helyesírásra. A legtöbb fejezet helyesen van megírva, viszont van egy-két gyakori hibád, amelyet többször is elkövetsz. Elsősorban gondolok az igekötő és az ige különírására. Ugyan van olyan eset, amikor a kettőt külön írjuk, de nálad akkor is észrevettem ezt a hibát, amikor ez az eset nem lépett érvénybe..
,,-Értem,hogy eléggé össze ismerkedtünk ma meg minden,de nem érzem helyesnek."
Például ebben az esetben össze, és nem külön írjuk. Ez a helyesírási hiba többször is előfordul a történeted során, tehát javaslom, hogy közzététel előtt nézd át alaposabban a leírtakat.
A másik elírási hiba a vesszők hiánya és azok helytelen használata. Nem egyszer felfigyeltem arra, hogy rossz helyre raktad a vesszőt, vagy éppen elfelejtetted kitenni.
,,A nap további része, egyedül és unalmasan telik."
A fenti mondatban használt vessző haszontalan, nincs szükség rá.
,,Eszembe jut .régen mennyire negatív volt rólam ,most pedig a banda után, ő az első, akit a barátomnak mondhatok."
Ebben a mondatban is helytelen a vessző használata, nem is beszélve arról, hogy az első felénél felcserélted egy pontra. Nem  végzetes hiba, de azért ezekre is érdemes odafigyelni.
Röviden ennyi lenne a megjegyzésem az írásoddal kapcsolatban, na meg azt is hozzátenném, hogy van egy-két figyelmetlenségi hibád is. De ezeket egy gyors átnézés után könnyedén kijavíthatod, vagy ha esetleg nincs túl sok időd, vegyél fel magad mellé egy hűséges bétát, aki odafigyel ezekre a problémákra.
Tanácsnak azt ajánlom, hogy írj részletesebben, alaposabban, csempéssz be minél több leírást, mind tájakról, mind a szereplőkről, és figyelj egy kicsit jobban a helyesírásra és a fogalmazásra! Ha ezeket megfogadod, biztos lehetsz benne, hogy érthetőbb és jobb lesz a történeted kivitelezése!
Fogalmazás, stílus: 3\5
Összesen: 21,5\25
Remélem a segítségedre válnak a tanácsaim! Köszönöm, hogy elolvashattam a történetedet, és hogy  írhattam is róla! További sok sikert kívánok a blogodhoz! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Anaya zatracone-dusze