2016. szept. 12.

Kritika #113 - Szemfényvesztés

Szép napot skacok! 
Ciara ma egy újabb kritikával érkezett, s ezzel fel is szabadult egy hely a limitben. Ez a kritika Fekete Dominika Szemfényvesztés c. blogjáról készült. 

 FIGYELEM! A KRITIKA NEM BÁNTÓ SZÁNDÉKKAL, CSUPÁN SEGÍTŐKÉSZSÉGBŐL ÍRÓDOTT!

Cím: A választás egy nem mindennapi címre esett. Bevallom, mikor először elolvastam a címet, a Szemfényvesztőkre gondoltam, hogy valami hasonló fanfiction lesz, viszont azt hiszem csalódnom kellett. Meglehetősen hiteles, ütős címet találtál ki, ami egyszerű, mégis figyelemfelkeltő.
5/5

Kinézet: Amikor először a blogra néztem, szinte azonnal megnyomtam volna az x-et a sarokba, de mivel kritikát kell írjak róla, ezért nagy nehezen vettem a fáradtságot és visszanyomtam az oldalra. Nem, ezzel nem azt szeretném mondani, hogy szörnyű, csak ha egyszer nem tudsz szerkeszteni, akkor inkább rendelj(!). Először is kezdjük a fejléccel, ami nekem semmiféle érzést, jelzést nem sugároz. Kevés rajt a textúra, s rettentően kitűnik azzal a nagy fehérséggel Dylan mellett Selena. A fehérség magára vonja a teljes figyelmet, s idő sem marad arra, hogy normálisan végignézze az olvasó a fejlécet, de már megy is tovább a designra. Az olvasók többsége, mint tudjuk, szinte a kinézetről dönti el egy blog sorsát. Minden a kinézettől függ, nem pedig a tartalomtól. Főleg, a most csatlakozott bloggereknél. Ha jó magam is a mostani kritika írók többsége közé tartoznék, három mondattal le tudnám zárni a kritikádat, mint például.: Szar, csináltass designt, mert ez borzalmas. Ami tény az tény, tényleg nem a világ legjobb kinézetét kapta meg a blogod. De az ember próbálja mindenből a legjobb formáját kihozni, nem de? Te is ezt próbáltad, csak nem erősséged a szerkesztés még, ezért inkább javasolok egy designert, aki fejléceket is készít. 
Félreértés ne essék, szeritnem a tartalom sokkal fontosabb minden blognál, mint a kinézet. A fejléceden egyébként rettentően sok hibát fel lehetne sorolni, szinte minden, amit látunk rajta, hibás. Viszont egyébként az elrendezéssel nincs semmi probléma, így jó lenne, csak kicsit több textúrával, mert rettentően kevés textúra van a fejléceden, és mindenhol vannak a radírozásnál lemaradások. Egy átlagos olvasó ezeket nem nagyon veszi észre, viszont egy olyan kritikus, aki már több éve kritikákat készít, szinte azonnal kiszúrja. Aztán a karakterek beleolvadása a háttérbe, sem tiszta. Mintha ollóval lennének körül vagdosva, ez főleg a hajszálaknál látszódik. Nincs eléggé belemosva egyik karakter sem a háttérbe. Aztán egy különös szöveg virít a fejléc jobb oldalán egy pasas zsekijánek a hátán. Wild valami felirattal van ellátva a háta, viszont nem értem, hogy miért van köze ennek a fejléchez. Aztán a színek, amiknek szerintem egyáltalán semmi közük a design-hez. Egyrészt rettentő világosak, másrészt meg ha már a sablonban van némi kék árnyalat, akkor a fejlécben is lehetne több. Nos, akkor ha már iss tartok, át is szeretnék térni a designra, ami egyébként rettentően sötét, miről először egy horror történet ugrik be szeritnem szinte mindenkinek, legfőképp a horror imádóknak. Először is a legszembetűnőbb dolog az egész designben, az a jobb oldali fülszöveg feletti kép, ami egy könyvborítónak (?) felel meg. A bejegyzéseket elnézve, mindegyik túl rövidnek tűnik, viszont, hogy tartalmilag milyen, az még sok mindent változtathat a véleményemen. A bejegyzések címénél, egyébként rettentően furcsa az átváltási szín. Kékről, ilyen narancssárgás barnásra vált át, és az én szememnek ez rettentően irritáló, hogy egy oylan színné változik át, aminek a bloghoz egyébként semmi köze kinézetileg.  Aztán az oldalsávtól elválasztó, szürkének kinéző csík, sokkal világosabb, mint annak kellene lennie. Egyébként a oldalsávba elhelyezett modulok sorrendje szerintem jó, pont így rendezném el én is. Egyébként az modulcímek betűtípusa szerintem nem a blog hangulatához illő, azon lehetne változatni.
Összességében a fejlécen rengeteg midnen javítani való van, viszont az elrendezésük jó. Kicsit több textúrát használj legközelebb és meglátod, hogy sokkal mutatósabb és összehangoltabb fejlécet kapsz majd a végeredményként. A címről nem is ejtettem egyébként szót, szóval azt most itt megtenném egy pár mondatban. Először is, nekem valamiért nem tetszik sem az elrendezése, sem a betűtípusa, szóval ezen is lehetne változtatni. Én a helyedben a címet Selena jobb oldalára tettem volna, ott valahogy nekem jobban szembe tűnik. A design túl sötét a fejléchez képest, s mindkét esetben hasznáhatsz sokkal több színt, ha a szerkesztőd engedi. Egyébként a fejléc szerkesztés miatt ne aggódj, én is így kezdtem, viszont rengeteg idővel jutsz csak el olyan szintre, amilyenre szeretnél.
5/2.5

Tartalom: Az ismertetőből egyéb különös dolgokat tudhatunk meg. A történet egy olyan lányról szól, aki egy különös helyre költözik, viszont az a város rettentően megváltoztatja. De nem is leginkább a város, hanem az egyik a városban élő fiú, akit meg kellene öljön, de végül mindketten a sötétségbe vesznek. Aztán ahogy egyre jobban belemélyedtem a történetbe, elkezdtem azon gondolkozni, hogy vajon mégis miért kell megölnie a fiút.
Belekezdtem a prológusba, s már rögtön belebotlottam az általam megítélt első hibába: "valaki elkezdi rázni a testem, ..." Én egy szót, mégpedig az "elkezdi"-t mindenképp úgy írnám, hogy elkezdte, mert úgy sokkal értelmesebben hangzik az egész mondat. Ugyan abban a bekezdésben, az utolsó mondat így hangzik: Kómában vagyok, vagy esetleg ez egy rossz álom?. E-helyett én így írnám, mert így sokkal hitelesebben hangzik az olvasó belső elméjének: "Kómában vagyok? Vagy talán egy rossz álom? "Az egész prológus mind érdekfeszítő és egyben izgalmasnak is mondható, szóval már nem bántam meg, hogy eddig elolvastam a blogod. Eddig a történet arról az egy napról szól, amelyben Naomi, testvére Drake, és szüleik új helyre költöznek. A nap elején a lány nem akar semmiféleképpen felkelni, s az ő mondása szerint "sztrájkot tart". Út közben egész végig azon gondolkozott, hogy milyen lesz vajon az új suli, az új ház és az új emberek.
Egészen az út végéig a tájat bámulta és gondolkozott, s mikor odaértek a házhoz, nem hitt a szemének testvérével együtt. Siettek, hogy minél hamarabb lefoglalják maguknak a jó szobát. Nos, itt kicsit elgondolkoztam kicsit. Bár mi még soha nem költöztünk -vagyis csak kis koromba, de arra nem emlékszem -, de nálam, mivel nincs testvérem, nem lenne nagy felhajtás a szobaválasztással. Megértem, hogy ketten vannak, de mint az ovisok, úgy futottak fel szobát választani. Minek sietni, hogyha lehet, hogy nem is azt a szobát kapjuk, amire mi számítottunk? Visszakanyarodva a történethez, az első fejezet rettentő érdekesnek ígérkezett már az első pár sorból. Ugyan mi is lehetne rosszabb, egy új sulis első napnál? Hát persze, hogy a suli egyik cuki pasija, aki az éjszaka közepén még a lány után is dob egy kést a nap végén az erdőben. Először is, kezdjük a nap elejével. Minden átlagosan zajlik, amíg be nem ér a suliba. A bátyja szokásosan valamiért cserébe elviszi a suliba, de most kivételesen nem ad neki semmit, hogy ne szokjon hozzá. A történet elején még az igazgató lányával is összetűzésbe kerül majdnem, viszont akkor ismerkedik meg Bellával, aki minden titkot elmond Naominak a suliról, amit tud. Aztán miközben beszélgetnek ebéd közbe, a lány megmutatja Naominak, hogy kitől kell tartózkodnia. Az pedig nem más, mint Dennis, aki egész nap bámult pár gyereket a suliból, és azok el is tűntek. Egyébként így külső megjegyzőként kicsit Alkonyat beütésű így először a történet idáig, de egészen jól levezetted, hogy mi történik. Aztán a nap végén Naomi nem akarja felkelteni a bátyját, mert tudja, hogyha felkelti akkor fizetnie kell neki. Ezért inkább egyedül vág a sűrű erdőnek, ahol egy alakváltóval találja szembe magát, amit ő medvének néz. Itt Dennis menti meg az életét, viszont a lány még le is cseszi a fiút érte.
Összességében a történet eddig elég ígéretesnek hangzik, viszont a helyesírással és a fogalmazással van egy kis probléma. Rengeteget kell, hogy olvass és akkor jobban rögzül mindenféle fogalmazás. A helyesírásod nem elrettentő, csupán néhány elírást találtam, meg olyan szavakat, amiket egybe írtál. Minden esetre tudok ajánlani könyveket, amiket érdemes elolvasni, s legfőképp ilyen horror, fantasy témájúak és tanulságosak is egyben. Egyébként rettentően jól fogsz írni, ha a továbbiakban nem hanyagolod el az írást és javaslom, hogy közzététel előtt még olvasd át, hogy ki tudd az olyan hibákat javítani, amiket magadtól észre veszel, a többit hagyd a bétádra. Ahogy így végig pörgettem gyorsan a fejezetek között, azt vettem észre, hogy egyre rövidebbek lesznek a fejezetek, s a kilencedik fejezet már nincs egy oldal sem. Próbáld meg összetömöríteni a történetet, és bővebben kifejteni az olyan eseményeket, amely az első fejezet végén is található. Rengeteg mindennel ki lehet cifrázni az ilyen részleteket, csak oda kell rá figyelni. S a szereplőkről eddig nem sok mindent tudtunk meg, bár látom, hogy van egy Szereplők menüpont, viszont szerintem nem mindenki néz bele, szóval sokkal jobb lenne, ha kibővítenéd még azokkal is a történetet, és akkor így már elfogadható terjedelmű lesz az egyes fejezetek hossza. Amit beleírhattál volna még az első fejezetbe, hogy Bella milyen stílust képvisel, mert a kinézetéről szinte semmit nem tudtunk meg, aztán meg a belső tulajdonságai közül is csak azokat tudjuk, hogy segítőkész és barátságos. Jó lesz ez, csak próbáld meg kibővíteni a történetet. Ha bármiben esetleg kellene segítség, akkor írhatsz nyugodtan az e-mail címemre is.
5/4

Összesen: 15/ 11,5
További jó blogolást kíván,

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen köszönöm, hogy időt szántál rám! Igen, tudom hogy szörnyű a fejléc, de a design blog amitől rendeltem még nem jelzett vissza a változtatással kapcsoltban. :( Nagyon sok ötletet adtál a blog folytatásával kapcsolatban és ezt is nagyon szépen köszönöm!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán nincs mit!
      Ha bármiben a segítségedre tudok lenni, írhatsz e-mailt is nyugodtan! :)

      Törlés

Anaya zatracone-dusze