2015. máj. 15.

Kritia 3# - Roxfort



Sziasztok!
Újfent egy kritikával jelentkezem. A blog címe Roxfort, Zöld oroszlán, írója Isobel A. Gross.


Kinézet: A blog linkjére kattintva elsőként ez a kép kerül a szemünk elé. Aki nem ismerné a Harry Potter történetét, annak a színválasztás valószínűleg túlságosan sötét, egyenesen ijesztő lenne, de én megrögzött olvasója voltam az összes kötetnek, így nekem nagyon is tetszik. A zöld-fekete kombináció a Mardekár ház ismertetője, ahol az első személy, aki eszembe jut, Draco Malfoy. És bingó, nem kell csalódnom, hiszen ott virít az arca a fejlécen, mely hozzáteszem, tökéletesen el lett készítve. Tetszik, hogy ennyi kép van rajta, melyek a Roxfort mindennapjaiból mutatnak részletet számunkra, és meghozzák a kedvünket a blog elolvasásához. Túl sok oldal nincs, de így jó, elvégre az egyszerű lehet nagyszerű. A modulokhoz sem nyúlnék hozzá, a célnak megfelelnek. A fejezetek megfelelő hosszúságúak, sorkizárttal íródtak, egyedül a betűszínnel (vagy a bejegyzés hátterével?) van egy kis gondom: egy pár percnyi olvasás után már alig bírom nyitva tartani tőlük a szememet.
Ha van rá mód, szerintem ezt mindenképpen javítsd: vagy a hátteret világosabbra, vagy a betűszínt picit sötétebbre.
4/5


Történet: Azt mondják, a prológusnak is épp olyan hosszúságúnak kell lennie, mint egy normál fejezetnek, de én ebben nem minden esetben hiszek. A tiedben például nem, hiszen a feltételek, amiket ebben az esetben teljesíteni kell, te mind megtetted: egy múltban történt esetet mesél el, bemutatja a helyszínt, ahol a sztori fog játszódni, és nem utolsó sorban figyelemfelkeltő, bár az utána következő fejezetekhez képest picit izgalmasabbá is meg lehetett volna írni, hogy az olvasó még jobban bele akarjon merülni a blogod világába.
Nagyon tetszik, hogy rögtön az első fejezetben konfliktus adódik a három jó barát, Harry, Ron és Herminoe között, ami abban a részben még lezáratlan marad, így kíváncsiságunk kielégítése érdekében rögtön hozzákezdünk a következő fejezethez. 
A második fejezet Draco szemszögével folytatódik, akit fontos gondolatok vetnek a nyugtalanság birodalmába: ki szeretne szállni ebből az egész "jók ellen vívott harc"-ból, de a Sötét Nagyúr valószínűleg nem az a fajta, aki ezt annyiban hagyná. A barátai előtt is felveti problémáját, akik megosztottan reagálnak erre. Utána átlépünk Harry álmába, ami nocsak, hát nem Voldemortról szól? És abban a pillanatban egyértelművé válik számunkra, hogy nem álomról van szó. 
A következő rész végén a "kiképzés", melyre Dumblidore kéri őket, izgalmas, váratlan fordulat, de jó alkalom arra, hogy a két fél együttműködjön, és talán valamiféle emberi kapcsolat alakuljon ki közöttük. Kíváncsian várom, mi lesz ennek a folytatása.
Az utolsó, negyedik részben, ami publikálva van, Dracónak is látomása lesz Voldemortról, ami teljesen új dolog a történetedben. Harry szemszögére váltva részesei lehetünk egy párbeszédnek (!), ami közöttük zajlik, és talán nem is annyira megvető a stílus, melyet használnak egymással szemben. Ez pedig ismét csak felkorbácsolja az ember kíváncsiságát.
Összességében jó a sztori, de nekem picikét hiányoznak az eseménydúsabb, fordulatokkal teli élmények, ami arra késztetne, hogy nap mint nap feljöjjek a blogra, hogy: "Na, mikor lesz már új bejegyzés?". Nyilván, még nagyon a történet elején jársz (4. fejezet), és ez lehet az oka, hogy nem lősz le minden poént, de ettől eltekintve picit többet is belevihetsz véleményem szerint. 
4/5

Szereplők: A sztoriban a klasszikus szereplők találhatók meg, mint Harry, Ron, Hermione és Malfoy. Főleg az első és az utolsó személyen van a hangsúly, de ez már a fejlécből is jól látszik. A karakterek alap személyiségét megtartottad, ami nagyon jó, mert ki olvasna egy olyan Harry Potter fan-fictiont, ahol a főszereplő még csak nem is hasonlít semmire a J.K. Rowling által megformált karakterre? Emellett mégis egyedi vonásokkal tarkítottad, mint például Draco és Harry esetében a kölcsönös együttérzés (?), szánás és talán a későbbiekben kialakult szimpátia. Persze van, aki eredeti jellemvonásukkal szokta meg őket, de ez az aprócska változás szerintem ne vegye el egy Harry Potter imádó kedvét sem a blog olvasásától. 
5/5

Fogalmazás, stílus: Tetszik az E/1-ben íródott sztori, azokat egyébként is jobban preferálom, mert úgy érezhetem magamat, mintha átélném azt, amit a szereplő maga is. A két szemszög szerintem jó megoldás, érdekes a történetet két különböző ember felfogásával megismerni. Az írásodban semmiféle hibát nem találtam. Helyes, ahogyan fogalmazol, nincsenek szóismétlések, élvezet olvasni pláne, hogy választékos a szókincsed, ami gördülékenyebbé teszi az egész blogot. 
5/5

Összesen: 18/20
Sok sikert kívánok Neked a továbbiakban is: 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Anaya zatracone-dusze