2015. jún. 26.

Kritika 27# - Mindhalálig

Sziasztok!
A mai kritikámat Thea történetéről készítettem, mely a Mindhalálig címet viseli. Egy Marvel fanfictionről van szó, ami miatt külön örültem, hogy a szerző engem kért a kritika megírására, hiszen nagy rajongója vagyok ennek a világnak.
Mivel Thea a designról nem kért értékelést, ezért vágjunk is rögtön a közepébe, lássuk a történetet!

Történet
A cím számomra valamelyest semmitmondó, nem igazán árul el semmit abból, amire számíthatunk, nem kapcsolódik a Marvel világhoz. Ez nem feltétlen rossz, csak lehet, hogy a célközönség kevésbé bukkan rá így a blogodra cím alapján (link mentén már annál inkább). Mindenesetre annak örülök, hogy magyar címet adtál a történetnek.
A sztori szerint Felicity Smoak (aki egyébként maga is a képregényuniverzum tagja) Afganisztánban katonáskodik, amikor egy akció közben felbukkan régi ismerőse, aki nem más, mint Amerika Kapitány, s akivel eléggé ambivalens érzelmek kavargása közepette váltak el egymástól annak idején. Felicity megsérül, a Kapitány menti meg. És itt kezdődnek a bonyodalmak főszereplőinkkel. Mivel eddig csak két rész került ki, ezért eddig ennyi a történet. A folytatásról nem ad tájékoztatást fülszöveg, így csak találgathatunk.
Az alapötlet máris izgalmas, és további izgalmakat ígér, de! Úgy gondolom, kicsit gyorsan történnek az események. Részletezhetted volna még egy egészen keveset Felicity katonai életét, az ott folyó dolgokat. Hogyan került ő oda? És különben is, ki ő egyáltalán?
Kicsit túlságosan hamar csöppenünk bele a sűrűjébe. Illetve kicsit a helyedben részleteztem volna még azt a régi dolgot Steve-vel. Elintézed egy bekezdéssel, pedig akár egy izgalmas flashback fejezetet is szánhattál volna rá. De reménykedem benne, hogy a későbbi fejezetek során még bővebben is kifejted ezt.
Mivel a 2. rész végén már felbukkan Nick Fury, ezért azt gondolom, hamarosan megjelenik majd a többi Bosszúálló is (nem, nem Sherlock Holmes vagyok, a képek is segítségemre voltak). Bevallom, ezt már nagyon várom, hiszen a kedvencem Tony, na és persze Loki. Kíváncsi vagyok tehát, hogy mit hozol még ki a dologból. Marvel ff lévén sok izgalomra, pörgésre, akcióra, és némi szerelemre tippelek.

Szereplők
Mivel még csak két rész van, erről a részről nem tudok túlságosan bőven regélni. Még nem volt sok idejük kibontakozni a szereplőknek.
Felicity első látásra kemény és magabiztos csaj, de remélem, megmutatja majd nőiesebb, lágyabb oldalát is. Ezt egyébként máris megvillantotta – nagyon érződik, hogy mennyire érzékenyen érintette, amit Steve tett (vagyis nem tett).
A katonatársak is szimpatikusak, sajnos kevés teper jutott nekik, de hát, sajnos ilyen az élet.
Aki nekem kicsit out of character, az Steve. Nem egészen ilyennek képzeltem Amerika Kapitányt a filmek alapján. És ezzel vissza is csatolnék ahhoz, amit kicsit feljebb írtam: szerintem Steve Rogers nem tenné meg, hogy nem látogatja meg a kórházban fekvő Felicityt, vagy nem ad legalább valahogy hírt magáról. Ő túlságosan jószívű ehhez, biztosan felelősnek érezné magát a történtek miatt, és próbálná jóvátenni. A lelkiismerete nem hagyná nyugodni. Úgyhogy reménykedem benne egy kicsit, hogy kiderül valami turpisság, valami fontos ok, miért nem tudott megjelenni a lány betegágyánál a Kapitány.
Egyébként tetszik az évődés Steve és Felicity között, nagyon jól átjön a közöttük lévő feszültség, ahogy mondani szokás, vibrál köztük a levegő, és ezt nagyon szépen érzékelteted. Szép munka!
Egy kicsit viszont hiányolom a szereplők általad történő leírását. Neked is írom: ne elégedj meg azzal, hogy elénk raksz egy-egy képet, és hogy valószínűleg ismerjük a szereplőket! Nem kell szájbarágós leírásokra gondolni, ilyen kis finomságokra gondolok, mint például: Felicity idegesen túr szőke, hosszú hajába, vagy épp alaposan megbámulta Steve kidolgozott, duzzadó izmait, már szinte el is felejtette ezt a deltás testet. Vagy ilyesmi. Egyébként az, amikor említed, milyen aprónak tűnik Felicity karja Steve kezében, az pontosan ilyen finom apróság, mint amilyenre most utaltam. Szóval érzed te, de kicsit lehetne belőle több, ameddig megismerjük a szereplőket.
Nyilván mondanom sem kell, hogy a szereplők további árnyalására lesz szükség, de mivel még csak a második fejezetednél jársz, ezért gondolom, ezzel nem lesz probléma a későbbiekben, mert már eddig is szépen építgeted a jellemeket.

Kivitelezés
A designról nem beszélek, ezért itt említem meg: hiányolom a fülszöveget! A szereplőkből tudunk csupán következtetni rá, hogy mit várhatunk – no, meg persze a történet elolvasásából. De bízom abban, hogy amint készen lesz nálad az új design (hiszen azt írtad, folyamatban van), lesz valami ütős fülszöveg, illetve Fejezetek menüpont, ami akkor lesz különösen hasznos, ha több fejezeted lesz.
A részek hossza teljesen korrekt, bár én személy szerint el tudnék viselni hosszabbakat is, de ez csak én vagyok. Ez így most teljesen ideális. Dramaturgiailag is jó helyen szakítod félbe az adott részeket, ami arra ösztönöz, hogy olvassak tovább. Ügyes.
Tetszenek a fejezetek elején található idézetek, illenek a részekhez, színesítik az összképet.
A stílusod remek, jól fogalmazol. Érthető és világos minden, de nem ragadsz meg a tőmondatok használatánál, ami igazán üdítő. Vannak példaértékű mondatok, amik gazdagítják a szöveget. Szóismétlések sincsenek sűrűn, változatosnak tűnik a szókincsed.
Ezek után kicsit csalódás, hogy spórolsz a vesszőkkel, a párbeszédek központozásánál is vannak gondok, rosszul írt szavak szerepelnek. Lehet, hogy ezek nagy hányada figyelmetlenségből adódik, amin segítene egy-két plusz átolvasás.
 Hozok példát, hogy ne csak a levegőbe beszéljek!
-Csokis süti.-jött a válasz az összes sráctól
-Oké pizza vagy shusi?-tettem fel újabb kérdésemet
-Shusi.-válaszolta Soto
-Pizza.-mondta halkan Chris
Helyesen:
-          Csokis süti – jött a válasz az összes sráctól.
-          Oké. Pizza vagy sushi? – tettem fel újabb kérdésemet.
-          Sushi – válaszolta Soto.
-          Pizza – mondta halkan Chris.
A párbeszédek helyesírása így néz ki. Nem nehéz megjegyezni, erre tehát figyelj jobban oda!
A szavak egybe, illetve különírására is fordíts nagyobb gondot! Például: terepmintás nadrág és homokszínű póló, helyesen.
A tanulság tehát (amit egyébként szinte mindenkinek szoktam ajánlani): kérj meg egy bétát, hogy nézze át publikálás előtt a fejezeteidet! A Wordnek (ha ott írsz) nem mindig kell hinni, néha bizony ő a buta, ő tudja rosszul.
Ha egy kicsit több gondot fordítasz azokra a problémásabb területekre, amiket írtam, akkor ez egy kiváló blog lehet, mely már most is igen ígéretes. Erénye az izgalmas alapsztori, a jó témaválasztás (hiszen egy Amerika Kapitány fanfiction sok olvasót vonz), a jó stílus. Amin javítani kellene, az a helyesírás.

Kedves Thea, remélem, hasznosnak találod a tanácsaimat, és nem bántódsz meg az őszinteségem miatt. További sok sikert a blogodhoz!

Lyanna

3 megjegyzés:

  1. Hát igen a helyesírás sosem volt az erősségem és nem is lesz. Majd jobban figyelek, köszönöm, hogy ilyen hamar készen lett megfogadom a tanácsokat :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja és tervezek egy olyan részt, ahol a Kapitány szemszögéből részletesen leírom a 2 évvel ezelőtti eseményt :)

      Törlés
    2. Erre lehet jó egy béta :)
      És remek, kíváncsian várom! További sikereket

      Törlés

Anaya zatracone-dusze