2015. aug. 8.

Kritika 58# - Heart Music Blog

Szép napot nektek! :)
Újabb kritikával érkeztem. Ebben a bejegyzésben a Heart Music Blog c. oldalt fogom véleményezni, mely Lina Binstein tulajdonában áll. 


Kinézet: Mivel nem egy megszokott történetes blogról beszélünk, így a szempontok is, melyeket elemezni fogok, másképpen lesznek felvezetve. Az általam adható maximális pontszám így tizenöt lesz.
Először is, amikor megnyitjuk a blogot, akkor a fent látható kép látványa tárul a szemünk elé. A fehér színvilág egyébként szép, és természetesen olyan választás, mely mindenhová illik. Jelen esetben azonban úgy érzem, ez már túlságosan is üresnek tűnik. A fejléc elég kezdetleges: néhány pillangó, és a blog címe szerepel rajta csupán, s ezek sem túlságosan nagy kiterjedésűek. Én mindenképpen változtatnék rajta, hiszen - még ha jó így is, - kissé kopár benyomást keltenek. Ettől eltekintve az, hogy a fehéret a lilával kombináltad, nagyon tetszetős. Véleményem szerint a hátteret is valahogyan ilyesfajta színkombinációkkal kellene kitöltened. 
A chatbox színei alapbeállításon vannak, azaz fehér és halvány kék uralja főként. Szerintem ezen is mindenképpen változtass, hiszen ha kicsit felújítod a designt, hogy némileg színesebbé tedd, akkor itt is állíthatnál némi lilás árnyalatot a fehér mellé. Sokkal pofásabban festene, és jobban is illene magához a bloghoz.
Túlságosan sok modul nem található az oldalon, így ezek hiányosságát mindenképpen pótolnám. Többek között, néhány képpel ellátott szövegdobozt tennék ki, melynél kifejteném, mi célból is jött létre ez a blog.  Attól még ugyanis, hogy létrehoztad, és rendszeresen igyekszel vezetni azt, sokan nem tudhatják, valójában mit akarsz elérni vele. Ezért lenne jó, ha pár mondatban kifejtenéd ezt egy külön modulban. 
Az archívumon és a címkéken kívül (melyeket az oldalaknál fogok bővebben elemezni) más gyakorlatilag nincs is a modulsávban, ami nem feltétlenül baj, de én például oldalaknak örültem volna - noha a te esetedben a címkék helyettesítik ezeket. 
A bejegyzések háttere fehér, a változatosság kedvéért, melyre szintén csak azt tudom mondani: olyan alapszín, mellyel nem igazán lehet melléfogni. Túl egyszerű, de komolyan! Egy kis színt tessék az oldalba vinni, mert így annyira "unalmas" és egyhangú. A bejegyzés címe világoskék, ami szintén nem igazán passzol az összképhez. A lila sokkal jobban festene helyette, ha már a fejlécen szereplő pillangók is olyanok. A szürkés betűszín megfelelő a világos háttéren, ebbe nem igazán lehet belekötni.
Összességében egy olyan blogról van szó, ami a tucattal ellentétben nem történetes, hanem másféle stílust képvisel, inkább egy személyesebb vonalat. Az ilyen blogokkal sincsen bajom, sőt, néha jó ezeket is olvasgatni, és elszakadni kissé a fantasy világától. Azonban ahhoz, hogy ez a fajta oldal jól működjön majd a későbbiekben, apróbb - és nagyobb - változtatásokra lesz szüksége a kinézetet illetően. Fentebb már leírtam, de itt is összefoglalom: több modul kellene mindenképpen, és amellett, hogy a chat színeit meg lehetne változtatni, maga a blog színvilágát kissé kizökkenteném az egyhangú fehérségből. Ha ezeket sikerül elérned, máris sokkal szívesebben maradnak az oldalon az emberek.
2/5

Az oldalakról: Mivel rettentően sok címke található a blogod modulsávjában, bölcsebbnek látom, ha összegzést írok az egészről egyszerre, mintsem sorra mindegyikről kifejtsem a véleményemet, hiszen az meglehetősen hosszú bejegyzést eredményezne.
Először is, ötletesnek találom, hogy téma szerint adod meg az egyes bejegyzések címkéit, mivel így jobban ki lehet igazodni közöttük, és aki konkrétan egyetlen topikon belül szeretne keresgélni, könnyen megtalálhatja, amit olvasni akar. 
Másodszor viszont, azért annak is örültem volna, ha külön oldalakat is létrehozol a blogon, ahol a nagyobb kaliberű témák bejegyzéseit linkelnéd be, hiszen a főbb tudnivalókat úgy érdemes közzétenni.
A tartalmukról: igazából, amit így nem értek, már az elején, miért van az, hogy egyetlen bejegyzést több témához is besorolsz? Nyilván ha mondjuk két tárgykörbe is beletartozik, érthető az oka, na de van olyan cikked, melyet sokkal több helyre tettél be, mint kellett volna - szerintem. Például a nyaralásról való infód. Ha négy helyre nem taggelted be, egyhez sem, de komolyan. A másik ilyen a Duolingo. Ha ez annak az oka, hogy nem tudsz választani a sok címke közül, szerintem inkább törölj ki egy párat, hogy kevesebb legyen, mert az számodra is átláthatóbb, és az olvasó is könnyebben hozzá tud férni.
Nem azért mondom, de néhány bejegyzést teljesen felesleges volt besorolni bárhová is, például az elhanyagoltságot. Oké, nem néztél fel jó ideje a blogra, de aki követi, úgyis látja majd, mikor leszel ismét aktív. Erre pazarlás egy külön címke létrehozása. A másik dolog, amibe bele tudnék kötni az, hogy kevés a bejegyzés. Mármint, alapvetően elég soknak látszik, de ugye a kihagyások miatt, és amiatt is, hogy egy-egy címkén belül csupán egy irományod szerepel, úgy tűnik, mintha alig foglalkoznál a bloggal. Ha ezt a látszatot el akarod kerülni, hozz gyakrabban cikkeket, bejegyzéseket az égvilágon bármiről, és sorold be őket a témákhoz, hogy bővüljön a lista.
Összességében viszont azt kell mondanom, jó irományokat osztasz meg a blogger világgal, ugyanis olyan alapvető témákat feszegetsz bennük, melyek kivétel nélkül mindenkire tartoznak, avagy nagyon sokakat érdekelnek. Az alapjukat jól építed fel, lépésről-lépésre haladva térsz ki minden apróságra, amire figyelni érdemes. Látszi, hogy nem zsákbamacskát árulsz, hiszen te is utánanézel annak az adott témának, amiről a következő bejegyzésedet fogod alkotni.
Ha kell, hasznos tippeket adsz a mindennapokhoz, ám előfordul, hogy zene, illetve filmajánlókkal halmozod el az olvasókat, ami nem egy rossz pont, hiszen zenét mindenki hallgat, jó filmre pedig szerintem bárki vevő. 
Amire tehát figyelj: feleslegesen ne hoz létre címkéket, egy bejegyzést pedig igyekezz csupán egy helyre besorolni, mert ez így totálisan összekavarja az embert. Egyébként jók a cikkek, csak így tovább, semmiképpen se hagyd abba a blog vezetését. 
3/5

Fogalmazás, stílus: Miközben bele-beleolvasgattam a bejegyzéseidbe, cikkeidbe, olykor mosolyogva néztem a képernyőt, hiszen sokszor - egy lazább, fiatalosabb témánál - írtál olyan sorokat, melyek megnevettettek. A humor véleményem szerint nagyon fontos egy bloggernél, hiszen ha másokat jó kedvre tudsz deríteni - és nem azzal, hogy annyira borzasztó blogot vezetsz -, az már fél sikernek számít, legalábbis az én szememben. A stílusod emellett könnyed, fiatalos hangnemet üt meg - amit a korodból ítélve nem is csodálok. Lazán fogod fel a dolgokat, s igyekszel ezt közvetlen módon át is adni olvasóid számára. 
Alapvető elgépelési hibákkal nem találkoztam, noha bevallom őszintén, minden egyes betűt, ami a blogodban szerepel, nem olvastam el, de a nagy részét átfutottam, és azokkal gyakorlatilag nem volt nagy probléma. A vesszőkkel azonban látom, meggyűlik a bajod. Rengeteg olyan mondatod van, ami nem is tűnik összetettnek, mert nem használod ezt az írásjelet, pedig illene. Például, aki, ami, akik, amik előtt kötelező, és a másik ilyen, amely szemet szúrt nekem, a remélem szócska. Ez után is vesszőt kell tenni, a helyesírás szabálya ugyanis megköveteli. Mindenképpen javaslom ennek átolvasását, elvégre a jó íráskép akkor teljes, ha vesszők is vannak benne.
Tulajdonképpen ezektől eltekintve nem mondanám, hogy baj lenne az írásmódoddal. Használhatnál kerekebb mondatokat ugyan, és még esetleg törekedhetnél a szebb megfogalmazásra, mert néhol úgy fejted ki a dolgokat, hogy annak más variációja sokkal barátibban hangzana.
Összességében tehát van még mit fejlődnöd ezen a téren, de mindenki így kezdte. Senki sem egy született író, aki öt évesen már több száz verset fogalmazott meg, mindet hibátlan helyesírással, szóval semmiképpen se add fel a célodat, mely jelen esetben a Heart Music Blog működtetése.
Remélem, nem bántottalak meg a kritikámmal, ugyanis nem állt szándékomban. További sok sikert kívánok a bloghoz!
3/5

Összesen: 8/15
További jó blogolást: 

2 megjegyzés:

  1. Köszi! Mindenképpen megpróbálok változtatni a hibákon, amiket feltűntettél! Nagyon köszönöm, hogy megcsináltad! Legalább tudom mire kell odafigyelni. Természetesen nem bántottál meg, mert ez építő jellegű kritika volt! Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Lina! :)
      Örülök, hogy tudtam segíteni, és tanácsokkal láthattalak el. Remélem, hamarosan egyre többet fogok hallani a blogodról. Sok sikert hozzá!
      M. Gin

      Törlés

Anaya zatracone-dusze