2016. aug. 13.

Kritika 108# - Mischief and Blood

Sziasztok!
Legnagyobb örömömre ma egy Loki fanfictionnal érkezem, a Mischief and Blooddal. Mikor Ravenna kedves még milliárd évvel ezelőtt megkért, hogy írjam meg a kritikát, szolid fansikolyt hallattam, imádom Lokit, magam is írok róla egy történetet.
A blogon rengeteg rész fent volt, azonban Ravenna úgy döntött, átkozmetikázza a részeket, így jelenleg még csak néhány rész olvasható, de ez engem semmiben sem gátol. Lássuk az istent!

Design
Szokásomhoz híven a design témaköréről nem fogok sokat írni, mert nem értek hozzá. Lássuk laikus gondolataimat.
A fejlécen ott az egyik kedvenc képem Lokiról, illetve egy női karakter. A háttérben éjszakai égbolt (vagy hulló, apró levelek?). Semmi fakszni, ami nekem ebben az esetben szimpatikus, szeretem a nem túlcsicsázott fejléceket. Nekem valamivel jobban tetszett volna színesben – elvégre többször kiemeled, hogy Harley haja vörös, talán jobban mutatott volna, ha a fejlécen a két alak színes. De ez már szőrszálhasogatás, mert a blog összképébe tökéletesen illik a fejléc. Tetszik a rajta található felirat, az pedig különösen, hogy nem többféle betűtípussal szedted a címet és a szerzőt.
A blog többi részén a fekete és a szürke színek dominálnak. A betűszínek világosszürkék, nekem ez egy kicsit vakító a fekete háttérrel, de még a tűrőképességeim határain belül van, bár ha túl hosszú részeket írsz, akkor egy idő után már kicsit sok. Lehet, hogy érdemes lenne átállítani valami másra a betűszínt a szövegben.
A design végtelenül egyszerű és letisztult, a modulsávban néhány kép jelenik meg, megtörve kicsit az egyszerűséget. Teszem hozzá, nekem ez nagyon is pozitív, mint mondtam, jobban kedvelem a letisztult kinézetű blogokat.
A főbb modulokat, mint a fejezeteket és a szereplőket a fejléc alatt találhatjuk, ez tetszik, mert a lehető legláthatóbb helyen van, nem kell legörgetnem, hogy megtaláljam a legfontosabbakat.
Az oldalsáv is pont jó, a fülszöveg, egy rövid figyelmeztetés, a feliratkozók és a chat követik egymást. A modulokat átnevezted, hogy passzoljanak a történethez, ez ötletes és kreatív, tetszik.
Ami talán lehetne másként: a modulok és egyebek angolul vannak. Én mindig inkább a magyar címekhet pártolom, itt úgy gondolom, elmegy, hiszen a történeted szereplői amerikaiak (és istenek, de semmiképpen nem magyarok).

Történet
A címről mindig máshol ejtek szót, hát most itt. Van egy angol címed és egy magyar alcímed, ami nem rossz megoldás, bár nekem általában a magyar címek passzolnak jobban. Az alcím azonban különösen tetszett: Avagy hogyan szeress egy istent. Tekintve, hogy ki is ez az isten, beindultak mocskos gondolataim rögtön. Mert hogyan szeress egy istent? Térdelve. Elnézést.
A történet főszereplője egy halandó lány, Harley, akit a SHIELD tart tulajdonképpen fogva a főhadiszállásán, mert különleges képességei miatt lényegében kísérleteznek vele, amiből Harleynak érthető módon roppantul elege van. Egyetlen társa a fogolyként töltött időben a testvére, Valor.
Ekkor bukkan fel Tony, hogy magával vigye, először egy kis kiképzésre, bár a Vasembert ismerve további tervei is vannak. Tony végre esélyt ad a lánynak, embeszámba veszi, amit eddig a SHIELD nagyon nem tett meg.
Ezután két évnyi edzés, kemény kiképzés következik, Harley pedig megerősödik, már ura a képességének. Annyit fejlődött, hogy amikor Loki ellopja a Tesseractot, őt bízzák meg, hogy találja meg a csínyek istenét. Harley azonban elbukik – Loki elrabolja, elviszi magával, ki tudja, hová.
Jelenleg itt tart a történet, egy izgalmas jelenettel zárul, amit nem írnék le, mert erős spoiler lenne.
Azt kell mondanom, hogy ügyesen építgeted a történetet. Szépen megteremted az atmoszférát, majd akcióba lendülsz. Három rész alatt is sok minden történik, megtaláltad az arany középutat: nem rohanunk, nem is battyogunk.
Nekem kifejezetten tetszik a történet. A Bosszúállók 1. idején játszódik, ami az egyik legnagyobb kedvencem eddig. Főként a Harley körüli eseményeket dolgoztad ki, de ez szükséges is, hiszen ő a főszereplőd.
Mivel a sztori még az elején jár, ezért nagyon sok mindent nem írnék erről – a kérdéseimre bizonyosan választ fogsz majd adni.
Az biztos, hogy egy szórakoztató, izgalmas történettel állunk szemben, amin érződik, hogy minden részletét alaposan átgondoltad és kidolgoztad. Gratulálok!

Szereplők
Megmondom őszintén, alapjáraton nem rajongok az olyan női karakterekért, mint Harley. Túl keménynek, túl pasisnak tartom őket. De Harley megfogott. Megfogott, mert jól érzékeltetted az okokat, amik miatt ilyenné vált. S Harley különleges ereje ellenére mégis törékeny lány, aki jóformán egyedül áll a világban, rabsága idején csak a testvérére számíthat. Nagyon tetszett keményebb, ironikus-szarkasztikus stílusa, az, hogy ki meri nyitni a száját, hiszen már nem sok vesztenivalója van. Érdekes, hogy Harleyban a gyanú már sosem tud elülni, még Tony gyengéit is ki akarja fürkészni, hogy felkészüljön arra az esetre, ha esetleg valami miatt egymás ellen fordulnának. Persze, ez a hozzáállás érthető attól, akit évek óta fogolyként tartanak, szörnyetegnek gondolnak.
Egy óvatos, kemény, belül mégis érzékeny lelkű lányt mutatsz be nekünk, aki pajzán humorával, nagy szájával, elszántságával nekem igencsak belopta magát a szívembe.
Biztosan tervben van még, hogy ezt kifejtsd, de roppantul érdekelne Harley előélete: hogyan fogták el, voltak-e szülei, hogyan bántak vele, miért farkas a testvére, miért volt rá ilyen hatással a Tesseract? Ez csak néhány kérdés a sokból, amire remélem, hogy a történet során választ kaphatok majd.
Harley testvére, Valor ugyan keveset szerepel, de belopta magát a szívembe. Mindig a húga mellett áll, legyen szó bármiről, mindent megtenne érte. Ő egy farkasbőrbe bújt bárány (haha). Számomra igazán kedves mellékszereplő, szívesen megtudnék róla még többet, például, hogy mi volt az a régi ügylete Lokival.
A Marvel-univerzumban az egyik legnagyobb kedvencem egyértelműen Tony. Itt sem okozott csalódást. Ügyesen hoztad a pökhendi, beképzelt, mégis csupaszív karaktert, amit a filmekben is megismerhettünk. Imádtam a Harleyval való kapcsolatot, azt, hogy a lány simán beszól neki, hogy tulajdonképpen Tony gondoskodik a lányról, segíti, jót akar neki. Persze némi sunyulás van a dologban, de ezt már megszokhattuk Tony Starktól. Engem teljesen levett a lábamról, Harley helyében elrepült volna a bugyim, amikor a Vasember átölelte.
Natasha mellékszereplő ugyan, de ki kell emelnem, mennyire örültem annak, hogy ilyen utálattal írsz róla, ugyanis számomra ő talán az egyetlen, akit ki nem állhatok a Marvel-univerzum szereplői közül. Boldogan olvastam, hogy Harley szukának nevezte. Remélem, nem fogod túl sokszor elővenni a latexkirálynőt.
Végül Loki. A jó öreg szexisten. Nem sokat szerepelt eddig, de máris megmutattad, mire számíthatunk tőle. Arrogáns, önfejű, a céljáért mindent megtesz és mindenkin átgázol. Úgy éreztem, hogy Harleyval máris van valami célja, értékesnek tartja őt. Kíváncsi vagyok, milyen egyedi jellemzőkkel egészíted ki a filmekben megismert Lokit.
Összességében elmondhatom, hogy szimpatikus, sokrétű főszereplőt agyaltál ki, az ismert karaktereket pedig hűen, mégis egyedi vonásokkal kiegészítve hozod. Nem papírfigurákat kapunk, hanem valódi embereket. Szép munka!

Kivitelezés
Azt előre le kell szögeznem, hogy tudom, mennyit fejlődtél, tudom, hogy rengeteget írsz és olvasol, törekszel a fejlődésre – és ez bizony meg is látszik.
Hosszú, bőséges leírásokkal ellátott, izgalmas részeket írsz, jól jellemzed a szereplőidet, nem alapozol arra, hogy biztosan ismerjük a Marvel-filmekből őket. Nem rágod a szánkba az információkat, ügyesen csöppented el a jellemző tulajdonságokat, így minden lényegeset megtudunk.
Tetszik a csípős, szarkasztikus stílus is, amit alkalmazol, és azt kell mondanom, hogy itt kivételesen jól sül el az E/1 használata. Harley személyiségét tökéletesen megmutatod, és az ő ironikus szemüvegén keresztül láthatjuk az eseményeket, a valljuk be, sztárolt szereplőket, mindent, ez pedig nagy lendületet ad a történetnek, nem egy tipikus, nyáltól csöpögő fanfictionnal van dolgunk.
Ügyesen húzod egy kicsit az időt, amíg megtudunk nagyon fontos információkat: például, hogy Harley képessége mitől alakult ki, hogy miért is tartották fogva, ezt a 2. fejezetig titkolod, de nem idegesítő módon húzod el a mézesmadzagot az orrunk előtt, inkább csak egyre csigázol minket, olvasókat.
Nagyon élveztem az olvasást. Gördülékenyen írsz, ügyesen alkalmazod a humort, kellő mennyiségű az akció és a tragikum.
A párbeszédek írása többnyire rendben van, a helyesírásodra sem lehet túl sok panasz.
Kiírtam azért néhány jellegzetes hibát – néhányat biztos kihagytam, ezért elnézést is, de a típushibákat megmutatja már ez a pár példa is.
A legfőbb gondod a vesszőkkel van, imádsz velük spórolni, pedig nem bántanak. J
Beletúrtam félhosszú vörös hajamba (P.) – beletúrtam félhosszú, vörös hajamba.
Azt hitték őrült vagyok (P.) – azt hitték, őrült vagyok. Ha egy képzeletbeli hogy ott függ, akkor tessék elé kitenni a vesszőt!
Azt hittem szebb lesz minden (P.) – azt hittem, szebb lesz minden.
Nem akarok itt lenni Val (P.) – A nevek elé is vesszőt kell tenni, ebben az esetben és a hasonlókban legalábbis.
Rossz hírem van nagyfiú (P.) – itt is található egy megszólítás, elé vesszőt teszünk.
Miért többet vártál? (P.) – Miért, többet vártál?
Nem tudom hogyan (1.) Nem tudom, hogyan.
Azt gondolom az írásodat megismerve, hogy a legtöbbször csupán figyelmetlenség lehet a vessszőelhagyás oka. Ugyanis több helyütt tökéletesen használod a vesszőket, nem marad el egy sem. A kapkodásra és némi figyelmetlenségre utal a néhány elütés is. Azt tanácsolom, hogy lassíts a tempón, hagyj időt magadnak! Tudom, hogy most újra elővetted a történetet, elölről kezdted, átdolgozod, és ez nagyon jó. De legyél bátran még komótosabb! Ha elkészült egy rész, tedd félre néhány napra, majd vedd elő megint, olvasd át kritikus és friss szemmel! Ha ez megvan, ismét tedd félre egy-két napra! Majd ismét nézd át! Hidd el, így a hibák nagy százalékát ki fogod tudni küszöbölni. Ha pedig úgy érzed, külső segítség kell, bátran kérj fel egy tapasztalt (!) bétát, akinek megközelítőleg kiváló a helyesírása.
A másik tipikus hiba, ami egyébként könnyen kiküszöbölhet: hajlamos vagy rosszul írni a segédigével kiegészült igealakokat.
Megfog változni (P.) – meg fog változni, kifogunk innen jutni (P.) – ki fogunk innen jutni, levolt zselézve (P.) – le volt zselézve, betud ugrani (1.) – be tud ugrani, levagyok fogyva (1.) – le vagyok fogyva, kivoltam merülve (2.) – ki voltam merülve, megakarnám ölni (2.) – meg akarnám ölni.
Vigyázz, az igék segédigével kiegészülve külön írandók! Az első példát tekintve: megváltozik – DE: meg fog változni, meg tudna változni, meg tudsz változni? Jellemzően ilyenkor az alapige igenévvé változik (változni – főnévi igenév, zselézve – határozói igenév, stb.), ez talán segítség lehet. Ha az utolsó szót igenévként használod, akkor a három szóalakot külön kell írni. Talán nyakatekert a magyarázat, de segíthet.
Amivel még gondod van: külön írsz olyan kifejezéseket, amiket egyben kellene. Ugyan azt (P.), körbe ugráljam (P.), oda adni (1.), gyakorló pályára (1.), isten verte (1.), nem igen (1.), körbe nézve (1.), festék patron (1.), vissza nyertem (2.), szét harapom (2.), tönkre tehette (2.)  - ezek mind egyben írandók. Ennek kiküszöbölésére nincs biztos tippem. Próbálj sokat olvasni, hogy rögzüljenek a szavak képei. Illetve a béta itt is segíthet.
Néhány egyéb dolog: Odaszáradt vér nyomai volt látható (P.) – Odaszáradt vér nyoma volt látható/szám sarkába odaszáradt a vér.
Terrorizmus elhárító csoport (P.) – terrorizmuselhárító-csoport
Épp eszem (1.) – ha valaki normális, akkor ép az esze.
Tudunk e (1.) – Az e kérdőszócskát mindig gondolatjellel kapcsoljuk a szóhoz, szóköz nélkül.
Ezek lennének a legfőbb javítanivalók. Némi gyakorlással, több odafigyeléssel és egy segítő bétával sokat javulsz majd, ebben biztos vagyok.
Viszont az írásod kellemes, szórakoztató, humoros, ezért arra biztatlak, hogy írj minél többet!

További jó munkát kívánok!

Lyanna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Anaya zatracone-dusze