2015. jún. 29.

Kritika 30# - Welcome back again here Styles

Szép napot nektek, drágák! :)
Viszonylag rég jelentkeztem kritikával, de igyekszem behozni a lemaradásomat. Ezúttal tehát megosztom veletek Mesi blogjáról, a Welcome back again here Styles-ról írt véleményemet. 


Kinézet: Az első megállapításom: hú, ez nagyon szürke. De aztán jobban megnézve meg kell állapítanom,tetszik. Bár a történetet ismerve egy kis színt személy szerint belecsempésznék, hogy ne tűnjön ennyire egyhangúnak az összhatás. Menjünk azonban jobban bele a design elemzésébe:
A fejléc nagyon tetszik. Az elmosások gyönyörűek a kisebb képek, textúrák között. Szép háttérként szolgál, s egyáltalán nem kelt zsúfolt benyomást. Noha én a címet kissé lejjebb helyeztem volna el, hogy jobban lehessen látni, így sem nevezhető rossznak. A karakter elhelyezése megfelelő: nem középen van, de a figyelem így is teljes mértékben ráterelődik. Színeiben pompásan passzol a háttérhez, elvégre el van szürkítve, de enyhén látszik rajta néhol egy kis szín. Összességében szép fejlécről beszélünk, bár én említettem korábban, hogy nekem kicsit szürke - ám tekintve, hogy ez így illik a blog többi részletéhez, egyáltalán nem zavaró.
Az viszont annál inkább, hogy a modulok, a bejegyzések címei belelógnak a fejlécbe. Az online látogatókat lehetne sokkal lejjebb helyezni, elvégre annyira nincsen fontos szerepe a blogon. A címet szintén, hiszen fehérrel íródott, így nem annyira vehető ki rendesen. Vagy helyezd ezt is lejjebb - ez a biztos, hiszen úgy tuti olvashatóbbá válik -, vagy változtasd sötétebbre a betűk színét, mondjuk feketére, amely sokkal jobban látszana a szürkés hátteren. 
Az oldalakra pakolt effektek tetszetősek, egyszerűek, a célnak tökéletesen megfelelnek. A fejezetek szépen, sorban, egymás alatt vannak elhelyezve. Nagyszerű, az egyetlen gondom csupán az, hogy a kurzor annyi csillámot hagy maga után, mint egy profi sminkes. Szerintem egyáltalán nincs szüksége a blogodnak erre az effektre, elvégre sem a történethez nem illik, sem pedig a designhoz. A szereplők menüpontban megadsz néhány alap információt a karakterekről. Ez teljesen jó, de - és itt jön a de - a képekkel már nem vagyok ennyire megelégedve. Túl kicsik! Ha van rá mód, tegyél be róluk nagyobbat, vagy olyat, ahol minimum vállig látszanak, és nem csak egy részlet erejéig az arcukból. 
Először megijedtem, hiszen nem találtam a fülszöveget, aztán rájöttem hogy az első gifre kell rávinni az egeret, hogy láthatóvá váljon. "Láthatóvá": ugyanis nagyon halványan vehetőek csak ki a betűk, annyira belevesznek a kép homályába. Kicsit élesítenék rajta a helyedben, mert így csak nagy erőfeszítések árán lehet rájönni, mi van oda írva. A tartalma egyébként teljesen rendben van. Rövid, ütős, figyelemfelkeltő, és rengeteg a kérdés benne. Az biztos, hogy arra sarkall, minél előbb kezdjük el a történet olvasását.
Az információknak kellő mennyiségű fontosságot olvashatunk, nem szenved hiányban az a szövegdoboz. A design miatt elismerésem, hiszen saját. Én sosem tudnék hasonlót készíteni. A blog trailere nagyon tetszett, rövid volt, de lényegre törő. Öröm volt végignézni, néhány képes elemet is magunkba szívni, mielőtt hozzákezdenénk az olvasáshoz. A chat már kevésbé tetszett. Túlságosan halványak a betűszínek, alig lehet elolvasni, mi van oda írva. A helyedben én átállítanám más színűre, ami jobban látszik, mert ez így - bocsáss meg - szörnyű. A többi modullal egyébként nincs gond, jól helyezted el őket, minden szem előtt van és megtalálható.
Összegezve tehát, szép külsővel állunk szemben, noha hiányolom a színeket a designból. Az egy-két apróbb hibát - melyet leírtam fentebb - kijavítod a későbbiekben, tuti külsőt varázsolsz majd a blognak.
4/5

Történet: A sztori alapján Harry az X-Faktorban szerzett népszerűsége után maga mögött hagyja szülőhelyét és egykori legjobb barátját, Jessicát, aki ezt sosem tudja neki megbocsátani, elvégre egy barát nem sétálhat ki egyik napról a másikra valaki életéből. Ez mind a múltban történt, melyekre visszautalások és visszaemlékezések vezetnek, így tudhatjuk meg, hogyan alakult ki a lányban a gyűlölet az énekes iránt. A jelenben Harry visszatér a városba a bandával, s nem érti, miért ilyen ellenséges vele Jess. Fejezeteken át a lány őrlődéseiről, rossz döntéseiről, kirohanásairól olvashatunk, és arról, miként próbál a srác újra a bizalmába férkőzni. A harmincadik fejezet környékén fordul a kocka, és egyértelművé válik, hogy Jess már nem haragszik a fiúra, sőt: szerelmes lesz belé, de ezt még magának sem képes bevallani. Harry pedig viszont szereti őt, így egy padhelyzet alakul ki, amikor nyílt titok lesz, hogy igenis tetszenek egymásnak.
Bár nem sok One Direction fanfictiont olvasok - kb. egyet sem -, megállapíthatom, ez a sztori egyáltalán nem tűnik sablonosnak. Általában arról szólnak a hasonló történetek, hogy egy szerencsés rajongó elmegy egy One D koncertre, ahol az egyik srác felfigyel rá, beleszeret, és boldogan élnek. Ez viszont egyedi, elvégre nem mindegyik blogban olvashatunk olyanról, hogy utálatot érez valaki Harry Styles iránt, melyből később esetleg szerelem alakul ki.
A véleményem a sztoriról, nagy vonalakban: ami negatívum, kevés a leírás és a cselekmény. Állandóan veszekedik a két fél, húszon akárhány epizódon keresztül, s ez így megy minden alkalommal, teljesen monoton ütemben. Kissé unalmas olvasni ugyanazt a forgatókönyvet ilyen sokáig, de hála az égnek, aztán jön egy kis akció is bele. Az eleje tehát vontatottan indult számomra, egyedül a visszaemlékezések voltak azok, melyek nagyon tetszettek, egyedinek tartottam őket, ötletesnek, és jó volt elolvasni, hiszen olyan élethűen írtál bennük, hogy minden apró részlete megjelent a szemeim előtt. Ezért tehát dicséret jár, bár a cselekmény vezetése mehetett volna gördülékenyebben is. 
Amit még hiányoltam, az a leírás. Sok helyen szerepelt a történetben: információt kapunk arról, hogy néz ki Jess padlása, a ruhatára, a fiúk megjelenése és a szórakozóhely, ahová néha lejárt a lány. De ezeken kívül nincs kellő mennyiségű belőle. Úgy gondolom, bővebben is ki lehetne fejteni néhány résznél, melyek fontosak a sztori során, milyen környezetben zajlódik éppen a cselekmény, s a többi. Továbbá Jessicra külsejét sem ismerjük meg annyira áthatóan, inkább a személyiségére és zűrös viselkedésére tereled a hangsúlyt. Ez alapvetően jó, de mérlegeld a dolgokat, és írj picit többet a megjelenéséről is. Hidd el, hogy úgy sokkal élvezhetőbb lesz az olvasó számára a blog, ráadásul egy igazi profi ügyel az apró részletekre is. 
Összességében tehát nem egy rossz blogról van szó. Ígéretesnek tűnik, a sztori nem sablonos, noha picit lassan vezeted, de remélhetőleg az események a későbbiekben felgyorsulnak benne.
4/5

Szereplők: A két fő karakter a blogban egyértelműen Jess és Harry. Jessica valójában egyzűrösnek mondható lány, legalábbis viselkedését tekintve. Egyszer megbocsát Haroldnak, el szeretné vele ásni a csatabárdot, másszor viszont ok nélkül kiabálni kezd szerencsétlennel - ki érti ezt?! Alapjába véve azonban eléggé gyenge idegzetű, hamar összeroppan. Értem én, hogy a legjobb barátja egyik napról a másikra lelépett, minden szó nélkül, de ettől még nincs vége a világnak, nem kell elkezdeni inni, drogozni, és a többi. Ő mégis megtette, tehát nem egy kitartó lányról beszélünk. Emellett önromboló életet él: emészti magát belülről, ahelyett, hogy valakinek kiöntené a szívét, vagy megbocsátana végre Harrynek. Valahogy nem táplálok sok szimpátiát iránta, de egyébként sajnálom, elvégre sok szörnyű dolgon ment keresztül, ami a családját, az anyagiakat illeti. Elég reális karakterre sikeredett, jól kidolgozott személyiséggel, azonban a kinézetéről már nem ezt mondanám. Hiába van kép róla a menüben, attól még erről is írni kell, mert azon kívül, hogy hogy öltözködik, nem sokat tudunk a megjelenéséről. 
Harryről nem kell sokat írnom. Az ő külseje Jessel szemben nagyon jól kidolgozott, hiába világsztár és ismeri mindenki, nagy hangsúlyt fektetsz arra, hogy leírd, hogyan is néz ki. A hajától a szemén át a ruházatáig teljes az összkép. Nála viszont kicsit a személyiséget hiányolom: tudjuk, hogy híres, szeret énekelni, legjobb barátja volt a lánynak, és jól kijön a banda tagjaival. De más? Igazából semmit nem tudunk meg róla, ami kár, mert sok dolgot hozzá lehetne társítani, érdekessé tenni vele az egész karakterét. Nekem egyébként elnyerte a szimpátiámat annak ellenére, hogy nem vagy One Direction rajongó - de a te blogod elérte, hogy némi érdeklődést mutassak feléjük. 
A banda többi tagja rendben van mindenhogy. Mivel mellékszereplők, nem szükséges annyi információt tudnunk róla. Te is csak arról írsz, hogy néznek ki, és mi az ismertetőjegyük, ami jellemző rájuk. Ők kifejezetten szimpatikusak lettek, szép munka a kidolgozások, csak ezt tudom mondani! Így - vagy még jobban - kellene a főszereplőket is kidolgozni, mert még nem túl tökéletesek.
4/5

Fogalmazás, stílus: Nem is tudom, mivel kezdjem a véleményem kinyilvánítását ennél a kategóriánál. Összességében megállapítható, hogy jól írsz, de gyakran előfordulnak benne helyesírási és elgépelési hibák. Ezeket úgy tudod kiküszöbölni, hogy többször is átolvasod a bejegyzésedet, mielőtt közzétennéd, vagy felfogadsz magad mellé egy bétát, akinek pont ez a dolga, hogy átnézze neked az adott fejezetet, mielőtt nyilvánosságra kerül, hogy ne legyenek benne hibák. Ezektől függetlenül azonban egészen élvezhető a történet.
A párbeszédeidben is fellelhetők kisebb hibák, például az írásjelek tekintetében, de ezeket is könnyen kijavíthatod, ha utánaolvasol, hogyan kell helyesen megírni ezeket. A leírásaiddal nem volt baj, bár meglehetősen kevés volt belőle, amennyire én érzékeltem. Szerintem sokkal több hangsúlyt kellene arra fektetned, hol jár éppen Jessica, milyen a környezet körülötte, kikkel beszél, hogy néz ki ő maga - mert rendben, hogy kapunk képet róla a szereplőknél, de ne feltétlen arra támaszkodj. Rossz szokás, én is megtettem már. 
Amik viszont elnyerték a tetszésemet a szövegben, azok a visszaemlékezések voltak a múltba, Jess gyermekkorába, amikor minden idejét szinte együtt töltötték Harryvel. Ezeket annyira élethűen és szépen fogalmaztad meg, hogy újra meg újra átolvastam őket.
Összegezve tehát, nincsen óriási probléma az írásképeddel. Tanácsként: olvasd át többször a bejegyzéseket, fogadj fel bétát, olvass utána alapszabályoknak a helyesírásban. Ha ezeket megfogadod, máris javul a fogalmazásod, gördülékenyebben megy majd az írás is. 
4/5

Összesen: 16/20
Sok sikert kívánok neked a továbbiakban is:

1 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen a kritikát! Megprobálok javítani, illetve pótolni a hiányosságaimat. :)

    VálaszTörlés

Anaya zatracone-dusze