2015. aug. 17.

Kritika 61# - Life With The Twins

Szép napot, drágák! :)
A legújabb kritikámat a 75 követős különkiadás keretében hoztam. A Life With The Twins c. blogról íródott, melynek tulajdonosa Vicky T. Mivel a játék során kérted a kritikát, pontozni nem fogok, de a véleményemet ugyanúgy kifejtem, mint általában szoktam.


Kinézet: Hűha, hol is kezdjem! Amikor először nyitottam meg a blogod linkjét, kissé meglepődtem, ugyanis nem szokványos látvány tárult elém. A te oldalad külseje egészen más, mint a megszokott, és ezt nem feltétlenül csak a fejléc stílusa miatt mondom - noha talán az is szerepet játszik benne:
A mérete és az elhelyezése számomra kissé szokatlan volt elsőre, de nyilván csak azért, mert korábban még hasonlót sem láttam. Ennek ellenére ötletesnek találom, és a zöld színvilág, mely tökéletesen passzol a blog többi részletéhez, szintén remek választás. A háttérben található textúrákat (ablak, rácsok, lépcsős folyosó) azonban kissé furcsának találom, legalábbis úgy gondolom, nem igazán illenek a sztori meg alapjáraton az oldal hangulatához sem. Ráadásul, ha már a központi figura rajta egy meselény, értsd úgy, nem egy valós személy, inkább lehetett volna kicsit a hátteret is animáltabb verzióba venni (plusz, ha ikrek, miért nem ketten vannak?). Máris jobban festene, ha egységesebb lenne valamennyivel az összhatás, és nem határolódnának el ennyire egymástól a fejlécen szereplő képek. A felirat stílusa és elhelyezése tetszik, pontosan olyan, amilyennek lennie kell. Visszaadja azt a kissé laza, fiatalos stílust amit a blogod egyébként képvisel.
Az oldalak helyzete különösen tetszik. Könnyen megtalálhatóak a weblap tetején, ráadásul zöld betűtípusuk is láthatóbbá teszi őket. A ráhelyezett effektek (megnyúlás, színváltás) szintén jól el lettek találva. A karaktereknél rövid leírást adsz néhány szereplődről, azonban képeket nem tettél ki róluk, amit picit hiányoltam. Szerintem sokkal érthetőbb és igényesebb is lenne, ha ellátnád az oldalt néhány aktuális képpel, hogy jobban el tudjuk őket képzelni. A fejezeteknél nagyon örültem, hogy mindent szépen, időrendben kigyűjtöttél, ám amint rákattintottam egyre, azt írta, a kért oldal nem létezik. Ezt a hibát mindenképpen korrigáld, hiszen sokkal jobb módszer, ha az olvasó így rögtön meg tudja találni az aktuális részt, amelyet keres. A versenyeidet, díjaidat nagy gonddal kigyűjtötted egy helyre, hogy könnyen meg lehessen találni őket. A kritikáiddal szintén ez a helyzet, nem igazán tudok mit hozzáfűzni.
A fülszöveget bal oldalon helyezted el, így jól szem előtt van, bárki könnyen megtalálhatja, ami egy jó pont. Terjedelmileg teljesen megfelelő hosszúságú, tartalmát tekintve pedig eléggé érdekes. Hogy mit értek ez alatt? Magam sem tudom. Az biztos, hogy felkelti a kíváncsiságot, ám mégsem árul el valami sokat arról, kikről szól majd a sztori, mi lesz benne a bonyodalom, mikor, hol játszódik, tehát valamilyen szinten meg merem kockáztatni, hogy üresnek nevezem. Ha picit kibővítenéd pár fontos infóval, máris sokkal jobb lenne, és a céljának is tökéletesebben felelne meg. Az információk fülnél elegendő dolgot osztottál meg érdeklődő olvasótáboroddal, ez nem szorul bővítésre. A chat ablak nagyon nem tetszik - a háttere jó, hiszen beleolvad a modulsáv színébe, ám gyakorlatilag minden mással problémám van: a nevek kék színe egyáltalán nem passzol az összképhez, a rikító zöld betűk pedig olvashatatlanok. Javasolni tudom ezen részek megváltoztatását, hogy igényesebben fessen a csevegőd. A többi modullal igazából nincsen gond. A cserék, társoldalad, kattintások száma mind olyan részlet, melyben nem igazán lehet kifogásolni semmit. Az pedig különösen tetszik, hogy mindkét oldalon található modulsáv, hiszen így nem tűnik zsúfoltnak az egyik, üresnek pedig a másik fél.
A bejegyzések háttérszíne tetszik, jó választás, tekintve, hogy jól megy a modulokéhoz. A betűk színe szintén jó választás, hiszen nem folyik ki az ember szeme olvasás közben, amiért hálásak is lehetünk, nem mellesleg pedig teljes összhangban van a blog egész skálájával. Összességében tehát egy érdekes, egyedinek ígérkező oldalra bukkanunk, ha megnyitjuk a linket. A színvilág szép, látszik emellett, hogy sokat foglalkozol a bloggal, hiszen rengeteg bejegyzés és modul van, mindig adsz magadról valami életjelet, nem hanyagolod el a weblapodat, és ez nagyon szimpatikus számomra. Ellenben néhány apróbb észrevételem volt a designnal kapcsolatban, melyeket fent már kifejtettem. Ha ezeket a hibákat korrigálod, sokkal szebb külsőre tehetsz szert.

Történet: Megmondom őszintén, még így, az elején, hogy nem olvastam el minden egyes fejezetet, de mentségemre szóljon, nem is tudtam volna. Ugyanis a negyedik fejezet után nagyjából nem találtam visszamenőleg egy részt sem, és a legközelebbi a tizenakárhanyadik csupán, tehát szó szerint kiesik egy nagyobb átfogójú részlet a sztoriból. Nem tudom, ennek mi az oka, de mindenképp járj utána a dolognak, hiszen így érthetetlen a történet. Egyik pillanatban még az elején járunk, ismerkedünk a szereplőkkel, majd nagyot ugrunk az időben, és máris egy új szerelemről olvasunk, melyről fogalmunk sincs, hogyan alakulhatott ki. Egyszóval, kissé zavaros így az egész, javaslom, hogy minél előbb hozd rendbe, illetve pótold a kimaradt fejezeteket, amint módodban áll.
A történet alapján egy viking ikerpár, Kőfej és Fafej keverednek állandóan valamiféle hihetetlen kalandba. Baj sodorja őket nagyobb bajba, érdekes történések szemtanúi lehetünk, ha velük tartunk életük minden perce során. A sárkányoktól hemzsegő hely, ahol élnek, még inkább érdekesebbé teszi a sztorit - ám ez nem csoda, hiszen a blog nyilván az Így neveld a sárkányodat alapján íródott.
Sajnálatos módon, mivel a fejezetek nagy része hiányos, mint már fent említettem, ezért csak az elejéről, és az aktuális végéről tudok véleményt formálni. A blog első fele nekem tetszett, jobban, mint a második, bár nem tudnám megmagyarázni, miért. Szerettem, ahogyan felvezetetted a történetet, ahogyan leírtad, kikről is fog tulajdonképpen szólni. Az ikreken kívül Takonypóc felbukkanása volt még pozitív benyomás számomra, hiszen egy meglehetősen vicces és egyéni karakterről van szó.
Az egészből a kedvenc részletem talán a sárkánytámadás volt, a sztori közvetlen elején. Szeretem az akció dús jeleneteket, és az előbb leírt fejezet éppen ilyen volt. Először nem gondoltam volna, hogy ilyen simán megússzák majd, de végül elég viccesre kerekedett a dolog - legalábbis számomra. Nem történt nagy baj, aminek örültem, hiszen nem lett volna jó, ha már az elején kiírod az egyik szereplőt a történetből. Ami még szintén tetszett - csak hogy más témát is felhozzak picit, mely szintén megtalálható a blogodban -, a szerelmi szálak kialakulása volt. Kőfejnek több ilyenben is része volt, és minden alkalommal élvezhetően írtad le ezt a mesés érzést. Az aktuális utolsó részben Erettel találkozik, s nagyon is egyértelmű, hogy nem közömbösek egymásnak. Remélem, a későbbiekben több is lesz még közöttük, s a kapcsolat, a kötelék, mely eddig kialakult, nem fog elveszni.
Az alaptörténet tetszik, abból a szempontból, hogy fanfiction, de ritka. Nem látni mindenhol Így neveld a sárkányodat film alapján készült fan blogot, így különösen örültem, hogy találkoztam a tieddel. A megvalósítás ellenben picit alul teljesített, legalábbis szerintem. A fejezeteket túl rövidnek találom, ráadásul néhol olyan hatást keltenek, mintha össze lennének csapva. Alig van bennük leírás - legalábbis még az elején -, de erre a későbbiekben fogok kitérni, a megfelelő topikban.
Összességében tehát lenne néhány tanácsom neked, amit remélem, meg is tudsz fogadni, és a hibákon változtatsz, amennyiben időd van rá. A fejezetek hosszúságán mindenképpen, hiszen az fontos. A tieid túl rövidek, legalábbis a sztori elején. A végén jobban megközelíti a kívánatos mennyiségű írást, noha még ezt sem mondanám elégnek. Az a probléma, hogy elkezdi olvasni az ember, beleéli magát, aztán hoppá, már vége is van. Egyszóval, hamar végig lehet siklani a soraidon. A másik megjegyzésem pedig az, hogy lassabban vezesd az eseményeket, mert annyira gyorsan történik minden a leírásod alapján, hogy valószínű, ha ott lennénk, csak kapkodnánk a fejünket. Lassíts a tempón! Sokkal élvezhetőbb úgy egy sztori, ha beleéléssel tudja olvasni az ember. Én mindenesetre szurkolok, hogy a továbbiakban sikerüljön elérned a magad elé kitűzött célt. Ne hagyd abba a blogolást!

Szereplők: Nos, itt igazából picit nehéz dolgom lesz, hiszen ez egy fanfiction, így a szereplőid sem mind kitaláltak, ami azt jelenti, már eleve rendelkeznek egy saját egyéniséggel. Mindenesetre, amellett, hogy elég sok karakter bukkan fel a blog története során, hosszú volna mindenkit jellemezni, akár pár szóval is. Ezért úgy döntöttem, csak azokról írok, akiket te is meghagytál a karakterek menüdben, mert az a biztos. Nem mellesleg pedig, nem mindenki tölt be fontos szerepet a sztoriban, mondjuk mert kevésbé szimpatikus karakter, vagy éppenséggel nem szerepel annyit, amennyit a többiek átlagban. Szóval, nézzük csak!
Egyértelműen Kőfej az, akit a főszereplőnek lehetne nevezni. Ahogyan te is írtad, egyértelműen szófogadatlan. E mellé még társulnak az alábbi tulajdonságok is, mint makacs, önfejű, kissé akaratos, sokszor kezelhetetlen, s nem igazán törődik mások véleményével. Igazi kis lázadó személyisége van annak ellenére, hogy még elég fiatal, de pont ez teszi szimpatikussá őt a szememben. Belsőleg tehát ezek alapján látszik, egészen jól van felépítve, ám a külsejéről ugyanez már nem mondható el. Szerintem ebben a tekintetben kiforratlan, ahogyan a többiek is. Úgy vettem észre, nem fektettél elég hangsúlyt rájuk gondolván, a film alapján úgyis be lehet őket azonosítani. Ezzel csak az a probléma, hogy előfordulhat, valaki nem is látta még. Akkor mi van? Remélem, érted a lényeget: picit foglalkozz többet ezzel a témával, hogy felépíthesd a karaktereid egyéniségét.
Kőfej ikertestvére Fafej, akinek a nevét olvasva először rengeteget nevettem. Sajnálom, nem tehetek róla, de tényleg jó pofa. A te leírásod alapján a dinka jelző illik rá legjobban, és igaz, ami igaz, teljesen jogos az állításod. Személyiségét tekintve emellett még oktondi, kicsit butus, és látszik, hogy nem ő az ész kettejük közül. Sokkal jobban manipulálhatóbb, kevésbé életrevaló, mint a testvére, így hát a neve teljesen illik hozzá, ha őszinte akarok lenni. A külsejével szintén az a helyzet, mint a húgánál: kidolgozatlan. Ennél többet talán nem is mondanék, hiszen a következtetést le tudod vonni.
A harmadik szereplő, akiről picit bővebben írnék, Takonypóc. Őt a "kellesz" jelzővel illetted, ami nagyon sok mindent megmagyaráz. Főként azt, hogy tetszik neki Kőfej, és szeretné, ha több lenne közöttük, mint ami most van. Ebből adódóan picit erőszakos természete van, hiszen szerelmével folyamatosan üldözi, zaklatja a lányt, és minden alkalommal valahogyan jelzi neki az álláspontját. Eléggé rámenős, ám az esze neki sincs teljesen a helyén. Jó szándékú és kedves, legalábbis ez jön át a soraidnak köszönhetően róla, emiatt pedig nem negatív karakternek mondanám. Inkább a semleges felé hajlik, de semmiképp nem mondanám zavarónak. Külsőleg csak ismételni tudom azt, amit az előző kettőnél is: dolgozd ki jobban, mert nagyjából a méretén kívül semmit sem tudunk róla.
Összességében tehát annyit tudnék tanácsolni, hogy  a személyiségeket még egy icipicit javítgasd, hogy jobban kiemelkedjenek, de már jó úton haladsz az egyéniségük elérése felé. A külsejüket pedig mindenképpen dolgozd ki alaposan, hogy el lehessen őket képzelni, ha már nincs róluk kép. A mellékszereplőkkel szintén ez a helyzet, bár ők még jobban kiforratlanok, mert jellemvonásilag sem annyira fejlettek, mint a főbb karakterek. Annyi, hogy megvan a nevük, meg egy-két jellemzőbb tulajdonságuk, de nagyon gyermekcipőben járnak még. Figyelj oda rájuk jobban!

Fogalmazás, stílus: Lássuk csak! Mindig ez az a rész, ahol mindent kétszer olyan alaposan átgondolok, mert talán az egyik legfontosabb szempont a négy közül, melyet véleményezni szoktam. Ha valaki jól ír, akkor szerintem bármit el tud adni. Éppen ezért nagyon fontos mindig fejleszteni ezt a képességet, elvégre a jó pap is holtig tanul, szokták volt mondani.
Először is, kezdeném a negatívumokkal. Mint már fentebb említettem, a fejezeteid kicsit összecsapott hatást keltenek, főként a blog eleje tájékán. Talán azért van ez, mert egyrészt, elég kevés a terjedelmük, másrészt pedig, mert nagyon gyorsan vezeted végig az eseményeket. Mindenképp ajánlom, hogy picit lassíts a tempón, és inkább fejts ki mindent alaposabban, részletesebben, mert legalább ezzel is növeled a karakterek számát a bejegyzésben.
Ha pedig már itt tartunk, kapsz egy nagy "ejnye bejnyét" tőlem, ugyanis elég kevés a leírás a blogodban. Főként párbeszédre épül, ami azért rossz, mert nem igazán lehet elképzelni a szereplők mondandója alapján, hogyan is néz ki az adott szituáció. Mindenképpen iktass be több leírást a történetbe, hiszen azok alapján tudjuk azonosítani a főbb dolgokat, s ha még élethűen is tudsz ábrázolni, akkor rögtön megjelenik előttünk az adott környezet, szereplő, szituáció, ami sokkal élvezetesebbé teszi a sztoridat. Nem építhetsz minden párbeszédekre - egy idő után már unalmassá válik. Bár látom, ezt menet közben te is észrevetted, hiszen a blog második felében már jobban oda figyelsz erre, ami jó.
Néhol találkoztam több helyesírási/elgépelési hibával is, ám annyira nem voltak vészesek, mint az átlagé. Mégis azt javaslom, fogadj fel magad mellé egy bétát, aki minden közzététel előtt végigolvassa az adott fejezetedet, hogy ne találjon benne semmiféle hibát. A szinonima szótár használatával pedig az esetleges szóismétlések is kiküszöbölhetőek, tekintve, hogy ezek is több helyen előfordultak már. Ami pedig még szintén zavaró: sokszor beleviszed ezt a mai divatírást, vagy hogyan is nevezzem - telerakod smiley-val, fonetikus írással a sztorit, ami egy idő után irritáló tud lenni. A magyar nyelv szép és változatos, használd ki annak előnyeit, hogy igyekszel helyesen alkalmazni.
Pozitívumként azt tudom felhozni, hogy több helyen is humoros szituációkkal szőtted át a történet szálait, melyek megnevettetik az olvasót, vagy legalább mosolygásra késztetik - de úgy gondolom, ez mindenképpen egy jó dolog, hiszen nem mindenki tudja elérni a kívánt hatást. A poénos szófordulataid, vicces helyzeteid mindenképpen a számládra írhatóak, hiszen sokkal gördülékenyebbé teszik az olvasást. A stílusodat egyébként az átlagéhoz tudnám sorolni, de ha csiszolgatsz rajta még, és megpróbálod egyedibbé varázsolni, könnyen kiemelkedhetsz a többiek közül. Én mindenesetre sok sikert kívánok neked!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Anaya zatracone-dusze