2015. aug. 27.

Kritika 66# - Deadpool

Sziasztok!

Ma Chamomile Deadpool című blogjának kritikájával érkeztem. A szerző eredetileg Brooke-tól kérte a véleményét, de szerkesztőtársam egyéb okok miatt átadta nekem a kritikát, remélem, kedves Chamomile, hogy nem bánod, és így is hasznosnak találod majd az irományomat! És természetesen elnézésedet kérjük a csere és a késés miatt is.

Design
Az oldaladra kattintva kellemes és csodaszép kép fogad. Talán említettem már, hogy én jobban szeretem az egyszerű, letisztult designt, és itt pontosan ezt kapom. Az oldal háttere sötétkékben pompázik, mindenféle cicoma nélkül, a fejléc is végtelenül egyszerű, a főszereplő, Aisha és Harry Styles látható szépen összemosva, illetve egy pisztolycső néz ránk, a jobb oldalon pedig egy sötét autó húz el éppen valamerre. Kiváló munka! Szeretem a kék színt, így a látvány tényleg nagyon tetszett, a fejlécet is roppant igényesnek találom, és még egyszer kiemelem: szerintem a legnagyobb érdeme, hogy nélkülöz minden felesleges elemet és túlzó effektet.
A szöveg háttere szürke, a betűk kékesek, nagyon jól olvasható, nem bántja a szemet, így ez a része is elnyerte a tetszésemet.
Amibe kicsit belekötnék: nekem annyira nem tetszik, hogy a Menü magasabbra lóg, mint a szöveget tartalmazó rész. Ezen túl a modulok sorrendjébe piszkálnék bele kicsit a helyedben. Először is: a menüt és a fülszöveget talán szerencsésebb volna felcserélni. Az oldalra kattintók először úgyis el akarják olvasni, miről szól az oldal, és csak aztán kattintanak rá a Menü különféle pontjaira. Ha már a Menünél járunk: mindenképpen tegyél egy Fejezetek pontot is bele, mert ha több rész lesz, elvész majd a sok fejezet, és előfordulhat, hogy nem mindenkinek lesz kedve oldalakat visszakattintgatni, hogy megtalálja a történet kezdetét.
Tehát a menü alá tenném az információkat, aztán a chatet, az olvasókat, a trailert, a cseréket. Szerintem a két főszereplőről beszúrt gif felesleges, mert a Szereplők menüpontban úgyis találunk róluk képet. Ha mindenképpen ragaszkodsz hozzá, hogy legyen egy gif az oldalsávban, akkor próbálj keresni olyat, ami tükrözi a történetet, és nem egy szereplő virít rajta. Mondjuk egy elhajtó autó, felrobbanó épület, ilyesmik. A blogversenyeidnek is hozz létre szerintem egy külön menüpontot, hisz így a színük nem igazán passzol az oldal többi részébe.
Még egy apró tanács: az Információk szövegdobozva elférne egy pár plusz infó, például az oldal nyitása, az írói neved, s mondjuk a design készítője. Csak, hogy megkönnyítsd azok dolgát, akik éppen ezekre kíváncsiak.
Nos, összegezve a fentieket, egy csodaszép, egyszerű, de nagyszerű designnal van dolgunk, az oldalsávon volna mit szöszmötölni, de természetesen így is minden megtalálható, amire szükségünk van. Nagyon tetszik az oldalad külseje, lássuk, mi van a belbeccsel!

Történet
A sztori kezdetén Aisha, a főszereplő egy kocsiban ébred, fogalma sincs, kivel van, tagjai összekötözve, szája betapasztva. Világos, hogy elrabolták, méghozzá egy göndör hajú, jóképű fiú, akit, mint kiderül, Harrynek hívnak. Aisha legközelebb egy motelben tér magához, és ahogy várható is, az élete felbolydul – legalább annyira az elrablásnak, mint Harrynek köszönhetően. Élete attól a perctől fogva rettegés és menekülés, no, és persze az elrabolójának hitt fiúval való kavargó érzelmek.
Első benyomásom következtében kissé fásult lettem: na, bassszus, még egy maffiás-elrabolós 1D sztori. Viszont, ahogy elolvastam a blogot, rájöttem, hogy egészen ügyesen kombinálod a kettőt, csavarokat teszel bele, amik elterelik a sablonosság medréből a történetet. Nem mondom, hogy a legeredetibb 1D sztori, amit valaha olvastam, de a maga nemében igenis élvezhető, hiszen nagyon pörgős, nem szűkölködik az erotikus jelenetekben, és tulajdonképpen nagyon olvasmányos, kíváncsivá tettél a folytatást illetően.
Viszont. Mindenféleképpen el kellene mélyülnöd kicsit még jobban az egészben, akadt néhány baki ugyanis, amik kissé lerontották az élményt.
Első fejezet: talán bele is szerettem volna első látásra, ha nem rabol el, gondolja Aisha. Második fejezet: első látásra beleszerettem, pedig nem lett volna szabad. Yay, ne! Ez olyasfajta következetlenség, amit nem engedhetünk meg magunknak akkor sem, ha történetesen 1D AU-t írunk. Ezt mindenképp át kellene valahogy alakítani. Írd azt, hogy folyamatosan zúgott bele a lány. Írd azt, hogy igen, első látásra, annak ellenére, hogy elrabolt. Tekintsünk most el attól, hogy egy teljesen ismeretlen fiú elrabol, megkötözve tart, pisztolya van, amivel nem habozna lelőni, de én beleszeretek azonnal. Ez nem így működik. Létezik ez a jelenség, hogy hosszú fogságban tartás során a fogvatartott ragaszkodni kezd az áldozatához, szerelmes lesz belé (általában akkor, ha jól tartja, de nem bántja feltétlen, „csak” nem ereszti szabadon), létezik ugyanez a jelenség fordítva is, amikor az elrabló kezd gyengéd érzelmeket táplálni. De ezek során megismerik egymást valamelyest, és mivel a fogvatartott például senki mással nem érintkezhet, ezért valahol még érthető is, hogy az egyetlen ember iránt kezd vonzódni, akivel kapcsolatban van. Na de hogy egy pasi, akit ismerek öt perce, és ismeretlen okokból elrabolt, azonnal elrabolja a szívem, nos… Azt kicsit át kéne gondolni. Ez itt most még nem szerelem, csak őrült vágyakozás, vonzódás. De a kettő nem ugyanaz, ugyebár.
Viszont jó irányba terelted azzal, hogy Harry és Aisha egymásnak esnek. Tudom, ez furcsán hangzik, de ebben a kapcsolatban jelenleg ennyi van benne, hiába hiszi Aisha, hogy szerelmes. Szóval ezt kifejezetten dicséretes fordulatnak tartom, belecsapsz a lecsóba már a második fejezetben, ami nem igazán jellemző az 1D blogokra – tapasztalataim szerint persze, olyan sokat nem olvastam még.
Volt még más dolog is, amit érdemes lenne átgondolni. Egy pici motel szellőzőnyílása kétlem, hogy akkora volna, hogy átférjen rajta egy felnőtt, izmosnak leírt férfi. Egy vékony lány talán, de az sem biztos. Jó ez a menekülési mód, nem arról van szó, de akkor el kéne ejteni pár mondatban, hogy meglepően nagynak tűnt a szellőzőrács alapján a nyílás, vagy ilyesmi. Ez persze nem a legtökéletesebb megoldás, de kicsit kiküszöbölheti az apró bakit.
A másik: ha gépfegyverekkel lövik szitává a szobát, akkor nagy valószínűséggel eltalálnak. De ha akkor nem is, akkor a kocsit menekülés közben bizonyosan eltalálja legalább egy lövedék.
És még egy dolog: bármilyen szép is lenne, az elsősegélydobozokban nincsen szike. Maximum olló. Az újabb kérdéseket vet fel, hogy Aisha mégis hogyan szedi ki gyakorlatlan ujjaival egy szikével a golyót, de ezt hagyjuk, elvégre fikció, ha akarom, elhiszem.
A maffia sosem egy személy, hanem a bűnszervezet neve. A maffia tagjait hívjuk maffiózónak, ezt csak azért írom, mert írod több helyütt, és a történeted középpontjában éppen a maffia és annak tagjai állnak.
Összességében azt mondanám, hogy egészen izgalmas történet bontakozik ki a kezed alatt, csupán néhány kissé szürreálisnak ható dolgot kellene kijavítani, átgondolni. Emellett nem ártana kicsit többet mondanod Aisháról és a múltjáról, bár azt gondolom, hogy ez hamarosan ki fog derülni a történetből.

Szereplők
A szereplőket tekintve itt van mindjárt Aisha, a főhősöd. Fiatal lány, akiről nagyjából semmit sem tudunk meg ilyen kevés idő alatt. Félig érthető, félig nem. Oké, iszonyatosan pörgős a történeted, és szegény lánynak arra sincs ideje, hogy kicsit szusszanjon, de te sem szakítasz rá időt, hogy legalább néhány tulajdonságot elcsepegtess róla, a külsejét leszámítva. Többek között ez az E/1 átka. Öt rész alatt azért már jó volna leírni róla pár dolgot, mert ez eddig roppantul kevés. Azt már tudjuk róla, hogy könnyen zuhan szerelembe szexi, göndör fürtű elrablókkal. Vágyának tárgya nem más, mint Harry.
Sosem voltam Harry rajongója, így kevéssé tudok azonosulni azokkal a történetekkel, amelyekben a lány teljes testhosszával és haladéktalanul belezúg. Átérzem a sármját, de engem nem hálóz be vele. Mindegy. Itt is azt hiányolom, hogy nem tudjuk meg, a jóképű arcán és izmain kívül mégis mi a fittyfenéért esik bele Aisha. Állítólag van ez a szerelem első látásra dolog, de itt azért ez kicsit más, mert Harry elrabolta a lányt, és nem túl sokat árul el (semmit) arról, hogy mégis miért. Harry ráadásul nem túl vonzó személyiség eddig, mogorva és hirtelen haragú, és semmit sem mond el sem magáról, sem a küldetéséről. Én tehát nem tudtam belezúgni Aishával együtt.
Több szereplőről nem írnék, mert eddig Aisha és Harry az, akiről megtudtunk ezt-azt. Mindenképpen arra biztatlak, hogy sokkal több információt adagolj! Ezt kevésnek érzem. Ilyesmikre gondolok például, hogy Aishának eszébe jut Harry mondatáról egy gyerekkori emlék, amikor ez és az történt. Vagy Harry halványan elmosolyodott, amitől sebezhetőnek tűnt, olyannak, mint akivel már történt valami szörnyűség. Vagy Aisha barackos sampont talált a fürdőszobában, amiről az édesanyja/barátnője/nagyija/kutyája jutott eszébe, akivel nagyon jó kapcsolatot ápol, és ekkor döbben rá, mennyire hiányolja. Sajnos az E/1 eléggé lekorlátolja a dolgot, de Aisha nyugodtan következtethet a többi szereplőről, főként Harryről, hiszen ő érdekli a legjobban.
Amit eddig írtál a szereplőkről, az jó és érdekes, csak kicsit kevés, ezért biztatlak a több információ adagolására. A viszonyok kidolgozására nem is hívom fel külön a figyelmed, hiszen ez a kettő együtt jár jóformán. És mivel alig ismerik egymást, de kettejükre fókuszálsz, ezért biztos vagyok benne, hogy ezzel a részével nem lesz majd gond.

Kivitelezés
Nagy várakozással kezdtelek olvasni, mert az elején pompás volt a fogalmazás. Aztán adódott pár javítandó dolog, amit kicsit lentebb részletezek majd. De összességében arra biztatlak, hogy semmiképp se hagyd abba az írást, sőt, alkoss minél többet, gyakorolj, fejleszd magad, mert van benned tehetség.
Szépen és változatosan fogalmazol, a stílusod jó és élvezhető. Látszik, hogy a szókincsed is nagy, és nem is félsz használni változatosabb, ritkábban alkalmazott szavakat. Jól megy az akciók leírása, ezt a részét élveztem leginkább a történetednek.
Az írásod valahogy… figyelemfelkeltő, végig kellett olvasnom a blogod, és sajnáltam, hogy máris vége. Egyszóval érdemeid bőven vannak, de mint mindenkinek, akad neked is javítanivaló.
Az első és legfontosabb, hogy a párbeszédek központozását nagyon alaposan át kellene nézni, a következő példán szemléltetem, mit kell javítani: „-Maradj nyugton, különben véged.-mondta a barna hajú srác higgadtan. (1.)” A gondolatjel után enter, a megszólalás után nem kell pont, csak a mondat legvégén, helyesen tehát: - Maradj nyugton, különben véged – mondta a barna hajú srác higgadtan.
Át kellene tanulmányozni, hogy mely szavakat kell egybe, melyeket külön írni, ezzel ugyanis adódtak gondok. Felsorolom azokat a szavakat, amiket te külön írtál, de egybe kell (helyesen így): szertefoszlott (2.), állvonalamat (2.), gondolatmenetemből (2.), reflexszerűen (2.), hozzászokni (2.), izzadságcseppek (3.), nagymenőt (3.), mindenfelé (5.), fegyverkereskedelem (5.)
Sajnos a vesszőkkel úgy látom, hadilábon állsz. Néhol nem teszed ki, ahová kell, néha pedig kiteszed oda, ahol nem. Példák: „nem volt erőm hogy kinyissam a szemeimet” (1.) – helyesen: nem volt erőm, hogy kinyissam a szememet (mert a páros szerveket egyes számban írjuk). „Nagyon megrémültem attól amit láttam” – nagyon megrémültem attól, amit láttam. Egy példa a rosszul kitett vesszőre: „a fürdőszobában, minden nagyon fehér volt” (1.) Itt nem kell az a vesszőcske.
Az igekötőt és a segédigét nem úgy írjuk, hogy „megtudtam volna fojtani”, hanem úgy, hogy meg tudtam volna fojtani (4.)
A végére pedig csak tényleg apróság, hogy még jobb lehessen a történeted: akadtak szóismétlések, például itt: „Fenyőillatú autóillatosító szaga csapta meg az orrom, és kellemes hűvös levegő áramlott be. Mély levegőt vettem az orromon keresztül, de annyira ismeretlenek voltak az illatok.” (1.) Erre egy javaslat, de a szinonimaszótár tanulmányozásával jobbat is kitalálhatsz ennél: Autólég-frissítő illata csapta meg az orrom, ami a fenyőket idézte. Kintről kellemes, hűvös levegő áramlott be. Mélyet szippantottam, de ismeretlenek voltak a szagok.
Összességében tehát egy ígéretes blogot tudhatsz magadénak, ami a hibák kijavításával nagyon is népszerűvé válhat, teljesen joggal.

Kedves Chamomile, remélem, találtál hasznos dolgokat a kritikámban, remélem, tudod majd ennek alapján tovább csiszolgatni a történeted.
További sikereket!

Lyanna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Anaya zatracone-dusze