2015. júl. 5.

Kritika 35# - Wolf of Lion's

Sziasztok!
Ma egy Trónok harca fanfictiont, pontosabban AU-t hoztam nektek, Wolf of Lion’s a címe, a szerzője pedig Abeth. Nagyon örültem, hogy foglalkozhattam ezzel a bloggal, mert magam is vezetek egyet március óta, és hatalmas rajongója vagyok a könyveknek és a sorozatnak is.
Lássuk, mire jutottam!
(Illetve, egy kis közérdekű: most pár napig nem leszek gépközelben, ezért inaktív a rendelés. Amint hazaértem, átírom aktívra. Addig is kis türelmet kérek azoktól, akik még várnak a kritikájukra! Köszönöm.)

Design
Nos, az oldaladra kattintva igazán szép látvány fogad. Úgy tűnik, a Trónok harca blogoknál a piros szín dívik J. A fejléc nagyon csodálatos, gyönyörű munka, szépek az elmosások, a rajta lévő minták, ezt a hozzá nem értő szememmel is látom. Még a csodálatos és gyönyörű Jaime Lannister is szerepel rajta, ami külön öröm nekem, hiszen ő az egyik (szerelmem) kedvencem.
Egy szubjektív megjegyzés: nekem a Game of Thrones fanfiction szó nem passzol oda. Diszkréten a bal felső sarokba illeszteném. Már a címből, illetve Jaime arcából sejteni lehet, milyen történet is lesz ez. Ennek ellenére nem baj, hogy ott van az a kis kiegészítés, csak pusztán számomra lóg a levegőben.
Az oldal többi részén is a piros dominál, a betűk fehérek. Nekem egy picit vakító ez a kombináció, de ez megint csak teljesen egyéni dolog, én elég kényes vagyok erre. A menüpontoknál és a bejegyzések címében használt sárga viszont nagyon szép, szép Lannisteres lesz tőle az oldal.
A chatet megcserélném a helyedben az Információk dobozkával, talán az egy kicsivel fontosabb. De ez csak apróság.
Szuper, hogy tettél egy Térképek menüpontot, ötletes, és jó látni Westerost. Emellett tetszik, hogy a Szereplőknél beillesztetted a főbb házak címereit és legfontosabb tudnivalóit. Nagyon ötletes, hogy a házak címerére kattintva kidobja a hozzá tartozó szereplőket is, ez tetszik. Viszont egy megjegyzés: szerintem Lysandra jellemzésében túl sok információt megmondasz előre. A többiek esetében ez nem gond, hiszen az olvasóid nagy többsége ismerni fogja őket a könyvekből/sorozatokból, Lysandrát viszont nem.
Még két apróság: tedd sorkizártra a szöveget, mert sokkal esztétikusabb lesz úgy, és még inkább profin fog kinézni az egész oldal. A másik, hogy tök jó, hogy képeket illesztesz a bejegyzésbe, viszont figyelj kicsit arra, hogy a minőségük milyen. Az 1. részbe betettél egy képet Catelynről és Nedről, de elég rossz a minőség, kicsit homályos.
Összességében gyönyörű a design, jó itt tartózkodni, látszik, hogy a készítő nagyon is értette a dolgát.

Történet
A történet főszereplője Lysandra, aki egy északi úrnál szolgálólány. Nem túl jó az élete, sorozatos megalázásban van része, nem ritkán fizikai erőszakot is alkalmaznak rajta. Egy véletlen találkozás során összeakad Havas Jonnal, akivel gyengéd érzelmeket kezdenek táplálni egymás iránt, titokban találkozgatnak, a lány pedig Deresbe kerül a fiú segítségével, és nem más fogadja szolgálatába, mint Ned Stark. Eddig ennyi bontakozott ki a történetből, nem árulom el a többit, olvassátok el ti magatok a fülszöveget! J
Az alapötlet nagyon tetszik. Eleve imádom, ami Trónok harca, szóval nagyon rossz nem lehet, ami ebben a világban játszódik. Tetszik, hogy egy egyszerű, írástudatlan lányt választottál magadnak főszereplőként, hiszen erről a rétegről nem tudunk sokat a könyvekből vagy a sorozatból, legfeljebb a nemesek szemszögéből, ami pedig, ugye, nem túl kedves kép. Egyre vigyázz: ne forduljon át túlságosan tündérmesébe a dolog, mert az már nem lesz Trónok harca! Bár, mivel alternatív univerzum, ezért akár meg is teheted. De azért próbálj hű maradni Martin világához, ahol mindig mindenki megjárja, és nehéz életben maradni.
A fülszöveg alapján lesz itt még bosszú, halálesetek, nehézségek, úgyhogy azért nem aggódom annyira érted, szerintem fogod tudni hozni azt a színvonalat a történet szintjén, amit egy Trónok harca fictől elvárhatunk.

Szereplők
Nos, a szereplőkről sajnos nem fogok tudni olyan sokat írni, két fejezet alatt érthető módon nem tudtak még annyira kibontakozni. Lysandra eddig számomra még kérdéses karakter, nem mutatta ki igazán valódi jellemét vagy érzéseit. Arra biztatlak, hogy használd ki sokkal-sokkal jobban az E/1 adta lehetőségeket (erről majd még írok lentebb is, de most is meg kell említenem)! Az E/1-et pontosan akkor szokták választani, ha egy főszereplő köré épül a történet, és a szerző úgy érzi, így tudja majd leginkább kifejezni, mi zajlik a karakterben. Ez rendben is van, te viszont még nem szárnyalsz ebben olyan magasra, mint amire képes volnál, szerintem. Hozok egy példát. Mikor Lysandra találkozik a városban Jonnal, a legnagyobb titokban. Azt írod, Lysandra képtelen megnyílni rendesen Jonnak. De miért? Itt nyugodtan jöhetne pár mondat a lány fejtegetéseiről, hogy na, vajon miért is lehet, hogy nem tudok megnyílni egy kedves fiúnak, aki láthatóan odavan értem, és mindent megtenne, hogy boldognak lásson? Talán, mert gazdag család (fél)sarja? Vagy miért? Lysandra már nekifutásból bizalmatlan mindenkivel addigi nehéz élete miatt? Vagy egyszerűen befelé forduló alkat, aki bárkinek nehezen nyílik meg? Erre például nagyon kíváncsi lennék. És te mint szerző ezt bizonyára tudod is. Ne hallgasd hát el előlünk ezt a fontos információt.
Még egy példa, mert nekem eddig éppen a Jon-Lysandra kapcsolat a leginkább kérdőjeles, pedig nagyon szeretnék sokat tudni róluk és arról, ami közöttük alakul. Amikor Jon megcsókolja Lysandrát, azt írod, hogy első alkalommal a lány dermedten tolta el magától. Miért? Egyszerűen megijedt, egy úr tolakodásának gondolta, de nem mert tiltakozni? Vagy nem volt azért ellenére, csak kérette kicsit magát? Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy először csak hagyta magát, mert félt, hogy ezért is megverik, vagy igenis akarta. Fontos egy kapcsolatban az első csók, nem mindegy tehát, mit érzett közben az első fél. Akár azt is jó lenne leírni, mikor történt, hol, mióta ismerték egymást. Mind-mind árnyalja a kapcsolatot és a jellemüket is. Nem mindegy ugyanis, hogy Jon az istálló mögött erőszakoskodva kapta le a lányt, mint egy kanos idióta, vagy mondjuk egy erdőben, mikor kettesben sétáltak, és gyengéd volt. Persze, mivel Jonról van szó, ezért róla el sem tudom képzelni, hogy kanos idiótaként támadja le a lányt, de alternatív az univerzumod, akkor akár még ez is lehet. Lényeg  a lényeg, ezeket jó volna tudni. És mi zajlik Lysandrában a csók közben a történeted jelenében? Azt írod, megszokássá vált. Lysandra beletörődött, vagy őrülten várja, hogy egymáshoz érjen az ajkuk?
Ezekre volnék én kíváncsi. Hidd el, nagyon is árnyalná a lány jellemét, a Jonnal való kapcsolatról nem is beszélve. Arról nem is szólva, hogy még jobban ki tudod égetni az esetlegesen Jon rajongó olvasóid, hidd el. Tudom, hogy ezek apróságok, és hajlamos azt hinni az ember, hogy mindenki sejtheti, milyen Havas Jonnal smárolni, de ne vedd alapvetésnek. Én például nem kedvelem Jont, tehát nem is repül le automatikusan a bugyim tőle. De el tudod érni, hogy ez megtörténjen, ha akarod. Csak egy kicsit bővebben kell részletezned a dolgokat, kihasználva még jobban az E/1-et.  

Kivitelezés
Nos, azzal kezdeném, hogy nem vagyok nagy rajongója az E/1-es elbeszélésmódnak, és számomra kissé idegen egy Trónok harca fanfiction esetén. Nekem ez a világ szorosan összenőtt az E/3-mal, illetve a több nézőpontú elbeszélésmóddal. Épp emiatt nekem szokatlan volt olvasni az írásodat. Nem azért, mert rossz, hanem számomra nem passzol igazán a Trónok harca világához. De, ahogy írtam az előzőekben, ha már ezt választottad, használd ki bátran, nyugodtan játssz benne, hiszen ez aztán bőven ad rá lehetőséget.
Ha ezen túllépünk, akkor természetesen élvezhető az írásod, a történet is izgalmakat ígér, bele tudjuk élni magukat. Ügyesen vezetgeted az olvasót, és menni is akarunk veled. Szépen fogalmazol, nemigen fordulnak elő szóismétlések, változatos a szókincsed, jól is használod többnyire. Világos és érthető minden, nem ragadsz le az egyszerű mondatok szintjén. Ez mind-mind nagyon jó.  
Viszont azt tanácsolom, hogy próbálj még változatosabban, még szabatosabban fogalmazni! Tudom, hogy már az is nehéz feladat, hogy megkíséreljük reprodukálni George R. R. Martin nyelvét – én már több mint tíz éve írok, és nekem sem egyszerű mindig, sőt. De ha Trónok harca fic, akkor legyél hozzá hű, és ne fukarkodj a ritkábban használatos, archaikusabb hangzású szavakkal, cirádásabb mondatokkal! Ebben már az is nagyon sokat segíthet, ha (újra) beleolvasol a könyvekbe. Persze, ugyanolyan sosem lehet, de az sikerülhet, hogy még inkább visszaadd ezt a világot és a hozzá kötődő hangulatot.
Volna emellett pár javítanivaló dolog, amiket kigyűjtöttem neked. Ne ijedj meg, könnyedén kijavítható dolgokról van szó, amik egészen hamar rögzülni tudnak az embernek, és onnantól már jól fogja használni őket.
Elsőként egy konkrét segítség a Trónok harca univerzumhoz: Deres nem egész Északot jelöli, hanem csak a Starkok lakóhelyét. Következetesen Deresként használod azt a helyet, ahol Lysandra dolgozik. Az Deres, ahová kerül, vagyis a Starkok otthona.
Ha az úrról, a lordról, az istenekről írsz, azt mind-mind kisbetűvel tedd! Ezek nem nevek, ezért kell őket kisbetűvel írni. Ha a keresztények hite szerint írnál, azt írjuk Istennek.
Fontos volna, hogy a párbeszédek központozását átnézd, mert ez így most helytelen. Ajánlom hozzá ezt az oldalt, nemcsak neked persze, hanem bárkinek, aki kicsit is bizonytalankodik.
Ezen túl a szavak egybe, illetve különírásával is akadnak gondok. Például: ahol Lysandrát fogadja az ura, azt úgy kell írni, hogy dolgozószoba. Ha külön írod, akkor azt jelenti, hogy a szoba dolgozik. Ebbe a kategóriába sorolható a kovácsműhely szó is, amit külön írtál. Hogy a való életből hozzak néhány példát: magyartanár, hálószoba, íróasztal.
Volt néhány kifejezés, mondatrész, amit furcsán használsz: ilyen például, mikor megkérdezik Lysandrától, hogy „merre kavarogtál”? Ehelyett javaslom a csavarogtál, bóklásztál, bujkáltál, stb. kifejezéseket. Kavarogni az ember gyomra szokott J. Volt még egy: „az iromány tartalma meg nem ismerődött.” Ez így eléggé magyartalan. Jobb lenne így: az iromány tartalmát ismertették, vagy: kiderült, mit rejt az iromány, fény derült az iromány tartalmára. Itt is van pár lehetőség. A különös szórendre még egy példát találtam: „húszas éveibe fog kezdeni bele”. Ehelyett javasolnám azt, hogy: most lépi át húszas éveinek küszöbét, a húszas éveiben jár, most kezdi húszas éveit (bár ez utóbbi nem túl esztétikus).
Egy helyütt ezt írod: „nyomába haladtam.” Nyomában.
Találtam példát valószínűsíthetően a figyelmetlenségre: „buggyantak ki a szemeimből néhány könnycsepp.” Itt ismét elég magyartalan a szórend, és nem egyeztetted a mondatrészeket. Néhány könnycsepp buggyant ki a szememből, vagy könnycseppek buggyantak ki a szememből.  
És egy apróság, amire tényleg csak azért hívom fel a figyelmet, hogy tökéletesíthesd a szöveget: „Meglepődtem, hogy még csak este hét körül lehetett, és…” Meglepődtem, hogy, noha még csak este hét körül lehetett, nekem már semmi feladatom nem maradt. Ilyesmi a mondat folytatása.
Nos, ezek lennének a javítandó dolgok. Nem sok, és főleg egyáltalán nem egyedi hibákról van szó, könnyedén kijavíthatók. Egy kis plusz figyelem, esetleg egy figyelmes béta, és ügyesen ki fogod ezeket küszöbölni!

Kedves Abeth, remélem, nem veszed a szívedre a javaslataimat, hiszen a segítő szándék vezérelt, és remélem, tanácsaimmal hozzá tudok egy kicsit járulni ahhoz, hogy még jobb lehessen a blogod. Bízom benne, hogy lesz benne számodra is hasznos adalék. Megnyugtatlak, annál a blognál ötletelek a legtöbbet, ahol úgy gondolom, nagyszerű az alap, és még sokkal-sokkal jobb lehetne, és talán ehhez hozzá tudok járulni valahogy. További sok sikert neked a továbbiakban, és éljen a Trónok harca! J

Lyanna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Anaya zatracone-dusze