2015. júl. 24.

Kritika 51# - Marvel fanfictions

Sziasztok!
Ma ismét egy Marvel témájú blog kritikájával érkeztem, méghozzá Dérlepke művével, a Marvel Fanfictions-zel. Talán már köztudott, hogy rajongok ezért az univerzumért, úgyhogy lássuk is, mire jutottam!

Design
Tökéletes, tökéletes, tökéletes! Csak ezt tudom harsogni, mert egyszerűen csodaszép az oldalad kinézete. Leginkább a fejlécedet imádom: nem színészek, hanem rajzolt karakterek vannak rajta, a képregényekből ismert alakok, ez pedig nagyon tetszett. Megjelenik Fekete Özvegy, Vasember, Hulk, Thor, Amerika Kapitány, Pókember – pontosabban a hálója –, s ha jól látom, akkor Mary Jane is. Tetszik, ahogy a fejléc kissé átmosódik a legfelső bejegyzésbe is. A fejléc egyszerű, de nagyszerű, piros betűtípusát nagyon díjazom.
A szürke és a piros színek dominálnak az oldalon, ami jó választás. A szürkéről Pietro jut eszembe, a pirosról pedig Wanda J
A modulok betűtípusa nekem kicsit túlságosan cirádás, ódon egy Marvel ff-hez, de megállja a helyét, bár nekem jobban tetszene a fejlécen látott, letisztult betűtípussal, de ez már csak apróság.
A modulok sorrendje rendben van: beköszönő és az oldalon várható írások bemutatása, egy kis infó, bejegyzések archívuma, olvasók, chat. Tetszik, hogy alább megemlíted azt a blogos csoportot is, amely kifejezetten a Marvel blogokra specializálódott. Egyetlen javaslat, szerintem a bejegyzések archívumát nyugodtan kiveheted, hiszen a menüdben korrekten megtalálhatók az írásaid, a rajzok, minden. Tehát erre a modulra nincs égető szükség.
Összességében tehát az oldalad olyan, akár egy menő könyvtár, ami tele van Marveles dolgokkal. Jó volt itt tartózkodni, és belelapozgatni mindenbe.

Történet
Nos, az Úgyis elkapsz című novellát tudom ebből a szempontból elemezni. Ebben a ff-ben Pietro és Wanda Maximoff előtörténetét mutatod be, méghozzá aszerint, amit a Bosszúállókban megtudtunk róluk. Az ikrek önként jelentkeznek egy kísérletre. Árvák, úgy érzik, nincs mit veszteniük. Ezért megkapják a szérumot, ami örökre megváltoztatja a testvérek életét. Hamarosan pedig jelentkeznek emberfeletti képességeik. A Hydra főhadiszállásán van egy lány, Florica, akinek a szemszögéből olvashatjuk a történetet. Ő és az ikrek útja keresztezi egymást, valószínűsíthető további kalandokat előrevetítve.
Nagyon tetszik az alapötleted, hiszen imádom főként Wandát, de Pietrot is. Örülök, hogy az eredettörténetük nyomába eredsz, és kíváncsian várom, mit hozol még ki belőle. Túl sokat nem tudok írni, hiszen nincs fent még sok fejezet, de ami igen, az eddig nagyon tetszik. Tetszik, hogy hű is maradsz a filmhez, de önálló ötleteid is vannak.
Egy javaslat: szívesen olvasnék még egy kicsit Wanda és Pietro gyerekkoráról, a szüleikről, hiszen, ha az Ultron kora történetét követed, akkor elég fontos pont a szülők elvesztése az ikrek életében. Egyszóval néhány flashbackre igazán kíváncsi volnék.
Nagyon kíváncsi vagyok Florica történetére is, remélem, bővebben írsz majd róla is. Úgy érzem, az ő szála még nagyon fontos lesz, és nekem máris felkeltetted a kíváncsiságomat.
A részeid picit lehetnének hosszabbak, de ez a mennyiség is teljesen korrekt, de mivel a dolog jó, ezért én elbírnék kicsit többet is J
Az X-menes novelládat is igen díjaztam, mivel az X-men nagyon közel áll a szívemhez, mondjuk ki, imádom. Kíváncsian várom, hozol-e még hasonlókat.
Itt írnék még a rajzaidról, amik nagyon tetszenek, illetve az egyéb Marveles dolgokról. Nagyon jó, hogy mindenféle dolgot közzéteszel, színesíti a blogot.  
Egyszóval nagyon tetszik a történet és az is, hogy mindenféle egyéb információkkal, rajzokkal gazdagítod az oldaladat.

Szereplők
A főszereplőid Pietro és Wanda. Szépen leírod a küllemüket a kísérlet előtt és az erejük használata közben, illetve a kapcsolatukon is érezni, hogy komoly kötődés van közöttük. Eddig hitelesen hozod őket, tetszik, ahogy formálod őket. Arra biztatlak, hogy dobj be róluk több apró információt, ami színesíti a karaktereket, illetve a kapcsolatukról is lehetne többet írnod. Engem érdekelnének akár villanások a múltból, ilyesmikre gondolok. Főleg Pietro az, akiről teljes az információhiány szinte, a filmben jóformán nem tudtunk meg róla semmit. Érdekelne, hogy te mivel színesíted a karaktert.
Florica az elbeszélőd, ehhez képest sajnos nem tudunk róla túl sokat, csak azt, hogy a Hydránál dolgozik, fiatal, nem esik pánikba a nehéz helyzetekben, és valamiért rá mernek bízni egy olyan fontos ügyet, mint hogy foglalkozzon a mutánssá varázsolt ikrekkel. Sejteted, hogy fontos szerepe lesz még, ez jó, de róla is többet kellene bedobnod.
Aki engem kifejezetten foglalkoztat még, az Strucker báró. Nagyon kíváncsi lennék rá, hogy te milyennek képzeled el őt, mit gondolsz arról, hogy mik az indítékai, stb.
Bízom benne, hogy a kérdéseimre idővel majd választ kapok. Az volt a benyomásom, hogy máris szépen építgeted a jellemeket, és mivel az elején vagy, biztos a továbbiakban is szépen kerekedik majd ez a kép.

Kivitelezés
Itt nem leszek túl hosszú ismételten. Nagyon tetszett a stílusod, szépen és változatosan fogalmazol, a szókincseden is látszik, hogy nagy, és tudod is alkalmazni. Nem félsz bővített mondatokat alkalmazni, és ez jó. Igényesen megfogalmazott volt a szöveg.
E/1-et alkalmazol, de itt nem zavart. El tudtad velem feledtetni, hogy amúgy nem a kedvencem, nagyon nem. Egy-két helyütt kicsit még jobban kiaknázhatnád az általa adódó lehetőségeket, például az érzelmek leírása lehetne bőségesebb. De egyébként teljesen behúztál magaddal ebbe a világba.
Kellő ügyességgel adagolod az információkat, szépen vezetsz a történeten át.
Egyszóval nagyon élvezetes volt számomra az olvasás, kellemes volt az egész, bele tudtam feledkezni a történetbe, érdekeltek a karaktereid, felcsigáztál a folytatást illetően.
Súlyosabb hibákat nem találtam, a vesszőkkel adódnak gondjaid némely helyen. Felsorolásnál nem kell vessző: „kék, és a piros színű folyadékot”, helyesen: kék és piros színű folyadékot. 
Alapvetően jó a párbeszédek helyesírása, egy észrevétel:
„- Pont ezért kerestelek. Lent várnak - bökött a fejével a folyosó vége felé - gyere utánam.”
Ez helyesen így mutat: - Pont ezért kerestelek. Lent várnak – bökött a fejével a folyosó felé –, gyere utánam.
De, amint látható, nagy hibák azért nincsenek.
Még egy kis javaslat: próbáld kiküszöbölni a volt és különböző alakjainak gyakori használatát! Tudom, hogy ez nagyon nehéz, de főleg leírásnál törekedj rá, hogy ez a fránya létige ne legyen ott mindig. Természetesen kicsit sarkítok, mert azért nem hemzsegnek a voltok (haha), de minél kevesebb van, annál jobb. Mutatok egy példát, bár ebből is látni fogod, hogy hatalmas változtatásokra nincs szükség.
Nem volt olyan magas, mint Anzor, viszont ha a szemébe akartam nézni, nála is hátra kellett hajtanom a fejemet. Maga előtt tartotta a fegyverét, mint aki bármelyik pillanatban lőni akarna. Rajta is a világos, terepszínű egyenruha volt, akár csak a többi katonán.”
Látható, három mondat, két volt, semmi gond. Hogy miért hoztam mégis? Mert a ruházat jellemzésénél például ki lehet cserélni: Ő is a világos, terepszínű egyenruhát hordta/viselte, akár a többi katona. Ez tehát egy apró javaslat arra, hogy még igényesebb és változatosabb lehessen a szöveged. Lehetne még bogarászni a volt témakörében, de majd átnézed, ha úgy érzed – kirívó példát tényleg nem találtam.

Kedves Dérlepke, remélem, találsz használható dolgot az írásomban. További sikeres blogolást, sok olvasót!

Lyanna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Anaya zatracone-dusze