2015. máj. 14.

Kritika 2# - The secrets of the forest

Sziasztok!
Ezúttal egy kritikával jelentkezem, méghozzá a The secrets of the forest című blogról, melynek írója Vivienn J.


Kinézet: Elsőként, amikor megnyitjuk az oldalt, ezzel a képpel találjuk szembe magunkat. Megmondom őszintén, nekem személy szerint tetszik a design. A fejléc egyáltalán nem zsúfolt, pont annyi kép van rajta, amennyinek lennie kell. A színösszeállítás is jól meg van oldva, különösen a szereplők képeinél látszik ez. A betűk sem túl sötétek, de nem is folyik ki a szeme az embernek huzamosabb időnyi olvasás után, ami általában ritka a blogoknál, úgyhogy ezért külön köszönet jár az írónőnek. A modulok sem hiányoznak: nincs túl extrázva semmi, és ez így jó.
Esetleg annyi tanácsom lenne, hogy a történet külsejét szebbé tehetnéd, ha sorkizárttal írnád balra igazítás helyett, de ez csak egyéni vélemény, mert úgy összeszedettebbnek tűnik az egész.
5/5

Történet: A sztori nem sablonos, ami kezdetnek tökéletes kiindulópont. Ha elolvassuk a fülszöveget, ebben még inkább megbizonyosodunk. Én megtettem, és megfogott. Kíváncsivá tett. Arra késztetett, hogy elkezdjem olvasni a blogot, és nem csak azért mert kritikát kell írnom róla, hanem mert jól meg van fogalmazva, igaz, néhol előfordulnak szóismétlések, minimális helyesírási hibák, de kinél nem? Tipp: például az első rész első fejezetében elég sokszor írod egymás után a "szoba"szót. Javasolni tudom a szinonimákat hozzá: helyiség, terem.
A lényegre térve, elkezdtem olvasni a blogodat, és egyszerűen nem bírtam abbahagyni. Nagyon megfogott az egész történet, a szereplőkkel, a megfogalmazásaiddal együtt. Komolyan gratulálok hozzá, mert remek munkát végzel: izgalmas, fordulatos, cselekvésekkel teli, kicsit sem kiszámítható a sztori, az olvasó garantáltan nem unatkozik alatta. Az első évad hihetetlenül szórakoztató volt, ezért nagy örömmel fogtam bele a másodikba, aminek még csupán az elején jársz, de már jól indítottad el, úgyhogy a kitűnő folytatás felől nem lesznek kétségeim. Csak remélni tudom, hogy ugyanennyire lebilincselő lesz a történet további része is.  
Mindenesetre, egy plusz feliratkozót megnyertél magadnak, az én személyemben! 
5/5

Szereplők: Az Elena Tisdale karakterét alakító lány elég közkedvelt a blogok világában, de szerintem ez egyáltalán nem számít akkor, ha jól van megírva egy sztori, ami nálad tökéletesen elmondható. Elena személyisége nagyon tetszetős: kíváncsi természetű, makacs, de bátor lány, akinek a kalandjait olvasni egészen lebilincselő, és könnyen a helyébe tudjuk magunkat képzelni, ami szerintem egy történet olvasása során nagyon is fontos. A kedvenc időtöltéseiről is sok mindent megtudunk, ügyesen viszed bele a sztoriba az ilyen apróbb információkat is. 
Danny, Elena testvére számomra nagyon szimpatikus karakter, hiszen ha nem lenne, elég sablonossá válhatna a sztori, hiszen nem lenne olyan nagy a lebukásfaktor a Kiválasztott számára. Danny egy olyan bátyj, akinél kívánni aligha lehetne jobbat: védelmező, jó fej, humoros és még zenélni is tud.
A Donovan fivérek mind érdekes egyéniségek, külön, kidolgozott karakterük van, ami azért jó, mert már elsőre meg lehet őket különböztetni viselkedés alapján, és nem kell egyikük nevének felbukkanásakor gyorsan megnézni a szereplőket, hogy: "Na, most ez a fiú melyik is volt?". Nagyon eltaláltad őket, különösen Damien sikeredett jóra, de ez elvárható, elvégre fontos szerepe van.
A Sullivan klán ötösét csak jóval később ismerjük meg, előtte a Donovan testvérek szemszögéből hallunk róluk, amitől eleve negatív, elfogult véleményt alkotunk. Közülük először is Alex bukkan fel leghamarabb, aki első benyomásra egy egoista, nagyképű, de veszélyesen szexi srác. Nem akarom lelőni a poént, de később fény derül arra, hogy nem rossz fiú, mint azt képzelhettük volna. A testvérei is jól megformált karakterek, bár keveset tudunk róluk. Szerintem fektess több hangsúlyt arra, hogy megismertesd őket mélyrehatóbban az olvasóiddal.  
A mellékszereplőket, mint például Mr. és Mrs. O'Dannel, vagy Mia szintén nagyon jól eltaláltad, imádni való karakterekké tetted őket.
4/5

Fogalmazás, stílus: Úgy gondolom, nincsenek felesleges, untató részek az írásodban. Röviden, tömören adod vissza a lényeget, ami valamilyen szinten teljesen jó, de véleményem szerint a leírásokra fektethetnél egy picivel több hangsúlyt.
Ahogyan azt már fentebb említettem, akadnak néhol szóismétlések, azonban ez nem akkora hiba, hogy elmenjen az ember kedve az olvasástól. Mindenesetre szeretném javasolni a történet legépelése közben a szinonima szótár használatát, ahol egy szóra rengeteg megfogalmazást találhatsz. Ha egy ideig ezzel dolgozol, később már magától jönnek a választékos szóhasználatok.
Amibe még egy picit bele tudnék kötni, a párbeszéd. Teljesen jó, ahogyan leírod, de ajánlani tudom a részletesebb leírást két megszólalás között. A "mondta" vagy "motyogta" helyett például kibővítheted olyan apróságokkal a mondatod, mint: "mondta, s miközben csalódottan megvonta a vállát, gondterhelt tekintetével az enyémet kutatta". Random, csak úgy összehozott mondat volt, de remélem a lényeget sikerült megértened belőle.
4/5

Összesen: 18/20
Sok sikert kívánok Neked a továbbiakban is: 




2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Köszönöm szépen a részletes és mélyreható kritikát.:) Ezeket a részeket kettő illetve egy éve írtam körülbelül, és szerintem azóta fejlődtem valamennyit, azonban a továbbiakban igyekszem különösen nagy hangsúlyt fektetni az általad kiemelt hiányosságaimra.
    Külön köszönet és öröm, hogy veled bővült a feliratkozóim listája!:) <3
    Ölel,
    Vivienn J.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Vivienn!
    Nagyon szívesen! Öröm volt a csodás blogodról kritikát írni! Remélem, még sokáig olvashatom ezután! :)
    M. Gin

    VálaszTörlés

Anaya zatracone-dusze