2015. máj. 20.

Kritika 8# - Dates From Hell

Sziasztok!
Igen, jól látjátok, újabb kritika, ezúttal a Dates From Hell című blog íróinak, Nerónak és Miminek.


Kinézet: A fejléc alapjába véve egészen jó lenne, ha (és itt jön a ha) vagy kicsivel nagyobb lenne, vagy pedig jobban passzolna a blog hátteréhez. Például, lehetne egy olyan hátteret választani neki, ami egybeolvad a fejléc szélével. Máris jobban nézne ki, mert jelenlegi helyzetében olyan, mintha csak hanyagul rá lenne dobva a háttérre.
A design már jobban tetszik. Az egér ikonja találó a történethez. Az különösen tetszik, hogy az oldalak a lap tetején sorakoznak fel, és nem a szokásos jobb oldali oszlopban. A színvilág nekem kicsit túl szürke, de legalább a betűszín nagyon jól el van találva a háttérhez. Örök hálám azért, hogy nem folyatjátok ki a szememet! A betűtípus a moduloknál felettébb szimpatikus, A fülszöveg egész jó munka, felkelti az olvasó érdeklődését a sztori iránt. Összességében egyébként nem lett rossz, tekintve, hogy saját magad készítetted. Én még ennyit sem tudnék.
3/5

Történet: Eddig még csak a prológus + 4 fejezet van fent, így arról tudok kialakult véleményt formálni. Először is, az alapötlet tetszik, mert nem sablonos, nem mindennapi: az egymást rég nem látott barátnők újból egy iskolába kerülnek, és (a szülői szigor nélkül, tekintve, hogy mindketten a bátyjaikkal élnek) élik mindennapjaikat... amíg (ez csak a fülszövegből derül ki) különböző bajokba nem keverednek. A városban ugyanis 3 maffia család is él, akik közül az egyik klán (Silverman) ott tesz keresztbe a másik kettőnek, ahol tud. A maffiózó családok züllött, későbbi börtöntöltelék fiai szintén meglátogatják néha napon a suli épületét, de amikor mind egy helyre kerülnek, ott bizony kő kövön nem marad.
Összegzésben annyit tudok írni a sztoriról, hogy eddig izgalmas. Több szemszögből íródik, így mindig, mindenkiről egy apró információ morzsát kapunk, ami egyre csak bővül a későbbiek során, és jó alkalom arra, hogy megismerjük a szereplőket. 
5/5

Szereplők: Túl sok. Ez az első megállapításom. Annyi a név, már így a blog elején, hogy nem lehet őket megjegyezni. Szerintem a kevésbé fontos szereplők képét le lehetne szedni, vagy csak akkor feltenni őket, ha felbukkannak a történet során. Most nézzük egyenként azokat, akikről kicsivel többet tudunk, mint a semmi:
Nero karakterét alakító lány tiszta sablon, rengeteg blogon látni őt. Én azonban úgy vagyok vele, hogy ha a sztori jól meg van írva, a szereplő pedig jól felépítve, akkor hol érdekel ez engem? És véleményem szerint ti egészen jó munkát végeztetek hozzáteszem, nem csak vele, de a másik főszereplővel, Mimozával is. Mindketten alaposan kidolgozottak, megismerjük a személyiségüket, a hobbijukat és a múltjukat már az első néhány fejezetben, ami szerintem fontos egy blognál. A testvéreikről nem tudunk sokat, de nyilván nem kell lelőni minden poént a szereplőkről már a történet elején. 
A maffiózó-fiúk olyanok, amilyennek elvárná őket az ember. Tipikus pasik trágár beszéddel, szájhősködéssel, de külön megformált életekkel. Túl sok minden még nem derült ki róluk, de szerintem a főbb karakterekről, akiknek nagy szerepük lesz a későbbiekben, érdemes lenne picivel többet írni: a külső leírása nagyon fontos! Igen, ott vannak a képek a szereplőknél, de a szövegben akkor is jellemezni kell picit őket is, hogy el tudjuk képzelni, milyenek anélkül, hogy folyamatosan kikeresnénk a fotóikat az oldalon. Ha van rá mód, fektessetek erre kicsivel több hangsúlyt!
4/5

Fogalmazás, stílus: Alapvetően mindketten jól írtok, többnyire helyesírási s nyelvhelyességi hibák nélkül. Bár a gyakran elejtett káromkodás általában zavaró egy blognál, de nyilván mindenki a saját felelősségére olvassa. Egyrészt: a fiúknál még elmegy, mert nekik muszáj keménynek mutatni magukat, de a lányoknál elég nőietlen. Másrészt viszont: ehhez a történethez (sötét alakok, titokzatos emberek, maffia családok, veszélyes környék, stb...) valamilyen szinten beleillik, de azért nem kell túlzásba vinni. 
Amit viszont észrevettem néhol, azok a szóismétlési hibák. Ajánlom nektek az (akár) internetes szinonima szótár használatát, mert ott tudjátok bővíteni a szókincseteket, ami által választékosabb lesz a fogalmazásotok. Kezdetben én is használtam. Egyszerű, de nagy segítség tud lenni szorult helyzetekben.
4/5

Összesen: 16/20
Sok sikert kívánok nektek a bloghoz: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Anaya zatracone-dusze