2015. máj. 17.

Kritika 7# - Nyctophile

Szép napot kívánok! 
Ezúttal is egy kritikával jelentkezem a Nyctophile című blogról, melynek írója Timi.


Kinézet: Ó, egy Zayn Malik fanfiction... A linkre kattintva elsőként ez a kép tárul a szemünk elé. Az első gondolatom az volt, hogy nekem egy kicsit sötét. Túl sötét. Nyilván a blog hangulatához jól illik, de akkor viszont a fehér betűszínen kellene állítanod, mert egy perc után káprázni kezd a szemem, ha a blogodat olvasom. Én is belecsúsztam egyszer ebbe a hibába, úgyhogy tudom milyen sok munka átállítani újra a betűszínt. A címnél még jól is néz ki ez a fehér szín, de a történet többi részénél már erőlködnöm kell, hogy elolvassam a bejegyzéseket. Az oldalak teljesen jók, a modulokkal sincsen semmi gond, a stílusa jól illik a bloghoz. Amivel viszont picit elégedetlen vagyok, a fejléc. Az még nem is lenne baj, hogy nagyon kevés rajta a textúra, mert jól meg van oldva, ahogy elhomályosodik a Hold közelében a széle, de az már kevésbé tetszik, hogy csak bal oldalt van, és így a többi része a blognak kicsit üresnek tűnik. Ha meg tudnád oldani, hogy a bejegyzéseket kicsit jobbra pakolod, hogy a fejléc ne lógjon bele, szerintem szebb külsőt varázsolnál neki, de ez csak egyéni vélemény.
3/5

Történet: A fülszöveg jóra sikeredett, rögtön megragadja az ember kíváncsiságát. Szépen fel van konferálva a történet, nagy vonalakban leírja, miről fogunk olvasni, és beleviszi azt a halvány sejtelmet, hogy rajtad kívül senki nem tudja, mi fog történni a folytatásban.
A prológus nem túl hosszú, de a lényeg megvan benne: izgalmas, sok információt árul el a főszereplő korábbi életéről. Az első fejezetben még többet tudunk meg Melissáról, az életéről és az őt körülvevő eseményekről: új hely, egyetem (a legjobb barátnő nélkül), új ismerősök. Itt jön a képbe Bell, akivel nagyon hamar barátok lesznek. Az ő bátyja, Ash, aki együtt lakik Zaynnel. A felállás teljesen ideális, már első találkozásukkor érezni lehet, hogy Mell és Zayn között kialakul majd valami a későbbiekben.
A sztori már az első perctől érdekes, fojtott izgalommal fog neki az olvasásnak az ember, ha éppen rálel a blogodra. Nem mondhatom rá, hogy sablonos, bár igaz, nem olvastam egyetlen Zayn Malik fanfictiont sem egészen idáig. Nincs gondom a történettel, csupán egy apró észrevételt jeleznék: néhol picit érthetetlenek a párbeszédeid, de azért ki lehet következtetni az adott helyzetből, ki beszél kihez. A másik gondom a leírásokkal van. A nosztalgikus részeket jól megoldod, de szerintem lehetne több alapleírás, úgy bármiről: személyek külsejéről, különböző érzésekről, helyszínekről, stb. Ezekkel csak érdekesebbé és átláthatóbbá teszed a történetedet.
4/5

Szereplők: Előre leszögezem, hogy nem vagyok nagy One Direction rajongó, de ettől függetlenül ez nem fog befolyásolni semmit. Tehát, kezdem a főszereplővel: Melissa, aki egy teljesen új helyen köt ki, és akire egy vadi új élet vár, számomra szimpatikus karakter. Kissé visszafogott, legalábbis fiúkkal szemben, olykor szerencsétlen, de egyébként egy hót szerethető valaki. Selena Gomez tökéletes választás az ő karakteréhez.
Bell is jól el lett találva, nekem ő az abszolúte kedvenc. Tipikus amerikai lányka divatmániával és fejlett beszélőkével megáldva, aki hamar, előítélet nélkül elfogadja Mellt barátnőjeként. Az ő bátyja, Ash az a személy, akiről keveset tudunk: szőke haja van, próbál vicces lenni, de nem megy neki, továbbá a kosárcsapat egyik tagja. Zayn szintúgy. A külsejének leírását többször is ismertetted, rendben, senki nem fogja elfelejteni, ezzel kiemelve Melissa iránta érzett kíváncsiságát. Az első, amit róla gondolok: anyám, micsoda nőfaló! Elvégre amikor feltűnik, ez rögtön kiderül róla. A gesztusaiból látszik is, hogy Mellt fel akarja majd csípni a későbbiekben, de hogy ez mennyire sikerül majd neki, kiderül.
Összességében jó munkát végeztél a karakterek kiformálásával, bár azt gondolom picivel több hangsúlyt fektethetsz esetleg a mellékszereplők megismertetésére is.

4/5
Fogalmazás, stílus: Mindent egybevetve, nem rossz az, amit alkotsz minden egyes fejezetnél, de gondolom neked is feltűnt az a néhány apróbb hiba a szövegekben: gyakran fordul elő szóismétlés, amit szerintem a szinonima szótár alkalmazásával könnyen ki tudsz küszöbölni. A helyesírási hibák már mérsékeltebbek: szerintem ügyelj a vesszők és írásjelek használatára jobban, mert úgy érthetőbb lesz minden, amit le akarsz írni.
Ezeket leszámítva egyedi stílusod van, közvetlen vagy az olvasóidhoz, ami szerintem jó pont.

4/5


Összesen: 15/20
Sok sikert kívánok a továbbiakban:

2 megjegyzés:

Anaya zatracone-dusze